Dacă un om a izbutit să se vindece, deşi toate datele arătau că era logic ca el să moară, înseamnă că oricine se află într-o situaţie critică poate lua în considerare posibilitatea vindecării. Oricine poate spera că ar putea fi, la rândul său, protagonistul unei vindecări spectaculoase, nu neapărat şi miraculoase. Martin Brofman – autorul cărţii “Orice poate fi vindecat” (Ed. Cartea Daath) – a trecut printr-o experienţă la limita dintre viaţă şi moarte.
“Deoarece modelul medical alopat nu prezenta nici o soluţie, nu am primit nici un fel de tratament, nici un fel de medicaţie. Se aşteptau să mor în orice moment, dacă aş fi tuşit sau aş fi strănutat, iar fiecare masă pe care o luam putea să fie ultima”, povesteşte Brofman. El suferea de cancer al măduvei spinării, localizat la nivel cervical. În faza fără speranţă din punct de vedere medical era paralizat şi avea dureri cumplite. Din acest punct a început experienţa excepţională de vindecare, aşa încât – în numai două luni – s-a vindecat complet! Cazul lui ar putea fi unul care poate să aducă un firicel de lumină şi de speranţă celor care ar putea crede că nu mai este nimic de făcut în cazul lor. Iată ce spune Brofman: “Oamenii mor din două motive, fie li s-a terminat pur şi simplu drumul, au experimentat sau au realizat ceea ce şi-au propus pentru actualul parcurs al vieţii şi, prin urmare, sunt compleţi, fie se află într-o situaţie grea sau trăiesc o experienţă dificilă şi nu găsesc nici o cale de ieşire decât să moară. Pentru mine a fost valabilă ultima variantă!”.
Vedem aici că “boala este consecinţa unei decizii”. Când oamenii trăiesc o situaţie grea de viaţă, “decid” că nu mai vor să trăiască. În orice stare de boală s-ar afla cineva, primul lucru pe care îl are de făcut este acela de a-şi modifica decizia. În loc de “nu mai pot, nu mai vreau să trăiesc”, specific bolilor grave, omul are nevoie să-şi conştientizeze decizia de a trăi şi să menţină în minte încrederea că decizia sa va fi dusă la îndeplinire. Brofman spune că noi ne creăm realitatea în întregime şi de aceea avem nevoie să ne asumăm responsabilitatea pentru ceea ce apare în experienţa noastră de viaţă. Să acceptăm vindecarea şi, prin aceasta, să acceptăm orice se va schimba în viaţa noastră o dată cu ea.
Dar, înainte de toate, chiar înainte de orice regim alimentar sau medicamentos pe care-l avem, să ţinem “o dietă mentală!”. Dieta mentală este, în fapt, cheia vindecării în sistemul propus de Brofman pentru vindecare, unul care a reuşit spectaculos în cazul său. Ceea ce gândim nu este separat de corpul nostru, dar nici de evenimentele vieţii. “Dacă aveam un anumit gând şi mă simţeam rău după aceea, ştiam că produceam un stres prin alegerea acelui gând. Stresul generează boală. Dacă doream să mă simt mai bine, ştiam că trebuie să aleg alte gânduri pe care le simţeam ca fiind bune”, mai spune Brofman.
Avem aici o modalitate simplă de a distinge între gândurile care îi fac bine corpului nostru şi cele care-i fac rău. Gândurile aflate în armonie cu adevărul nostru interior se resimt imediat în corp sub forma unei stări de bine, de relaxare. Cele dizarmonioase, care reflectă un fel de a fi ce nu ne aparţine şi nu este natural, produc instantaneu o stare de stres în corp. Ceea ce gândim contează şi ne poate vindeca sau ne poate scufunda mai mult în boală. Boala ar putea fi o “o decizie” a noastră, una mai veche, dar pe care am uitat-o. Conştiinţa o ţine minte însă şi ne-o arată în corp, dar şi în evenimentele vieţii. A decide să te vindeci şi a gândi acele gânduri care ajută corpul să se simtă mai bine, a decide să depăşeşti şi să accepţi orice se schimbă în viaţa ta o dată cu vindecarea poate deveni o atitudine care vindecă!
Se poate ca anumite situaţii, relaţii sau probleme de viaţă să ne fi dus la o decizie extremă. Nici una dintre ele nu merită să-i dăm viaţa noastră, dar oricare dintre ele poate fi rezolvată cumva sau acceptată ca atare. “Orice ar fi, decid să trăiesc” ar putea fi o atitudine care trebuie reţinută azi chiar dacă nu suntem bolnavi: viaţa ne poate aduce diferite probleme şi în faţa acestor probleme trebuie să spunem “orice ar fi, voi depăşi asta cu bine”. O asemenea decizie înţeleaptă ne poate ajuta să nu ajungem în situaţii de boală incurabilă şi, dacă am ajuns, să îndrăznim să credem că “orice poate fi vindecat”!