x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Orientarea de dreapta

Orientarea de dreapta

de Tudor Octavian    |    15 Noi 2007   •   00:00

Cănd pleacă de acasă, doamna Chiţoiu o ia la dreapta. Magazinul unde vrea să ajungă e undeva, pe una din străzile din stănga, totuşi doamna Chiţoiu o ia la dreapta.



Cănd pleacă de acasă, doamna Chiţoiu o ia la dreapta. Magazinul unde vrea să ajungă e undeva, pe una din străzile din stănga, totuşi doamna Chiţoiu o ia la dreapta.


Din metrou, cănd iese in stradă, tot la dreapta o apucă. Uneori, domnul Chiţoiu se enervează şi o intreabă: De ce o iei mereu la dreapta? Cum adică o iau mereu la dreapta - se burzuluieşte la răndul său doamna Chiţoiu - ce-ai innebunit, ce vrei să spui?! Soţii Chiţoiu ies cu căruciorul din supermarket şi, cu toate că şi-au parcat maşina chiar in faţa magazinului, doamna o porneşte spre dreapta. Uite, spune domnul Chiţoiu resemnat, ca tot omul care ştie ce urmează, şi acum ai pornit-o la dreapta. Dar nu-i adevărat deloc, zice femeia, unde vezi tu dreapta? Ai halucinaţii!


In casă, doamna Chiţoiu tot spre dreapta trage. Bucătăria e la mijlocul coridorului, baia e in stănga bucătăriei, dar, cu toate acestea, cănd e să meargă la baie, doamna Chiţoiu se repede intăi la uşa de la intrare, care, fireşte, e in dreapta. Poate că aşa-i şi-n politică, unii sunt de dreapta şi alţii de stănga, fiindcă se nasc cu un fel de deviere undeva, in cap. Doamna Chiţoiu o ia, ca de la sine inţeles, spre dreapta, fără să aibă o concepţie. Dreapta, la ea, nu e prin raportare la stănga. Cănd se termină spectacolul la teatru şi toată lumea pleacă şuvoi spre parcarea din stănga şi spre staţiile de metrou şi autobuz, care-s toate in stănga, doamna Chiţoiu se duce ca hipnotizată spre dreapta, unde se construieşte un bloc şi trecerea e blocată. E una din situaţiile in care domnul Chiţoiu tace şi aşteaptă ca soţia lui să-şi dea singură seama că are o problemă de orientare.


Nici acum insă doamna Chiţoiu nu recunoaşte c-a pornit-o aiurea, la dreapta. Nu eu am o problemă, spune ea, tu o iei intotdeauna la stănga. Iar domnul Chiţoiu se pune şi mai adănc pe tăcut. Nu-i nici o indoială că doamna Chiţoiu o coteşte in chipul cel mai normal cu putinţă la dreapta deoarece are un cui contra stăngii. Mulţi oameni işi trăiesc viaţa printr-o continuă raportare negativă. Sunt, din naştere, contra a orice. In tinereţe, domnul Chiţoiu a incercat să-i explice soţiei, in timp ce plecau acasă de la un botez şi doamna Chiţoiu a făcut scurt la dreapta, că nu e bine să trăieşti prin negaţie. De fapt, o iei mereu la dreapta, fiindcă ţi-a intrat in cap că eu o iau mereu la stănga, a zis domnul Chiţoiu. După care, socotind că e momentul pentru o argumentaţie mai rafinată, a adăugat: Uite, eu, dacă m-aş indrăgosti, să spunem prin absurd, de Lilica, n-aş iubi-o contra ta. Un bărbat nu iubeşte o femeie contra altei femei.


A fost o greşeală. Mare greşeală. Domnul Chiţoiu ar fi trebuit să rămănă cu discuţia in plan conceptual. Lilica, prietena familiei Chiţoiu, arăta şi după a treia naştere foarte sexy. Dacă domnul Chiţoiu ar fi rămas in plan pur conceptual, poate că doamna Chiţoiu n-ar fi devenit o radicală de dreapta. De aceea e bine să nu amestecăm lucrurile. Dragoste de dreapta nu există. Sau poate că există. Dracu’ mai ştie!

×
Subiecte în articol: editorial dreapta stanga domnul doamna chiţoiu