x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Păcat, păcat, de mitingul furat!

Păcat, păcat, de mitingul furat!

de Robert Veress    |    19 Ian 2012   •   21:00

E greu sa nu te gandesti la aranjamente de culise, cand vezi cum s-a pus capat unui protest frumos, curat, ca cel din seara aceasta. Pur si simplu, nu pot sa cred ca tinerii aceia cu glugi pe cap si fulare peste nas, la fel de mascati ca mascatii, au avut altceva in minte decat sa strice mitingul pasnic si ca au actionat altfel decat la comanda.

Dupa seara violentelor de duminica am crezut ca poate a fost vorba de o rafuiala a unor ultrasi cu jandarmii - fiindca au un dinte impotriva lor in urma cotonogelilor pe care le incaseaza din cauza comportamentului de pe stadioane. Si m-am gandit ca jandarmii au actionat neprofesionist pentru ca nu sunt condusi de capete luminate si nu fiindca sunt condusi de capete malefice, care au gestionat situatia astfel incat violentii sa scape, pentru a recidiva, fiind arestati, in schimb, 'ciumpalacii'.

Dar acum nu mai pot considera ipoteza asta.

Erau mii de jandarmi in piata si niciunul nu a intervenit cu o vorba, in momentul in care tinerii agitati au dat foc unor pancarte si panze cu sloganuri. Ar fi trebuit sa fie acolo pompieri si sa intervina prompt, fiindca, dincolo de riscul unui incendiu, focul, in asemenea circumstante, este agitator, atata spiritele infierbantate.

Pe urma, televiziunile au filmat minute in sir cum tinerii pusi pe violente au strans garduri si le-au carat spre jandarmi, aruncandu-le la final, inspre acestia. Intentiile lor belicoase puteau fi lejer descurajate, fara escaladarea situatiei. In mod normal, ar fi trebuit doar sa aflam, din comunicatele Jandarmeriei, ca au fost retinuti cateva zeci de tineri care au avut intentia de a se manifesta violent.

In loc de toate astea, jandarmii i-au dispersat, brutal, pe toti manifestantii, actionand ca si cand abia asteptau un SEMNAL.

Nu stiu cum s-a reusit intaratarea jandarmilor intr-un asemenea hal. Datoria este datorie, ordinul – ordin, dar ce se intampla n-are cum sa le faca cinste. Nu stiu daca toti sunt asa, dar multi actioneaza ca niste bestii dornice de a rupe maxilare si tibii de manifestanti la primul prilej. Sigur, cand iti zboara pietrele pe langa ureche il dai dracului de regulament si ii faci arsice pe aia care le-au aruncat, daca ii prinzi – si asa ceva pot intelege, omeneste, chiar daca nu pot aproba. Dar nu despre asa ceva a fost vorba in seara asta. Pur si simplu, a fost o vanatoare de manifestanti, la gramada.

Iar mesajul transmis este cat se poate de limpede: stati mai bine acasa, nu mai veniti sa protestati, fiindca riscul de a o incasa de la cei pusi sa va apere ESTE FOARTE MARE!

Pronosticul meu este, insa, ca efectul obtinut va fi exact invers celui scontat. Oamenii se vor revolta. Nu se vor potoli, vor continua sa iasa pe strazi, sa protesteze, asumandu-si riscurile. Sper doar sa nu se lase provocati si sa ramana, in continuare, pasnici.

I-am vazut azi pe unii, in Piata Universitatii, scandand 'Jandarmii sunt cu noi!'. E putin probabil ca, de maine, sa mai auzim de asemenea 'maini intinse'. Poate, doar daca jandarmii onesti, care tin la blazonul si onoarea lor se vor desolidariza de colegii (?) care au actionat brutal fara motiv si ii vor denunta.

Semnul intrebarii din fraza de mai sus se explica simplu: in spatele uniformelor negre se pot afla orice persoane, nu doar jandarmi. Pot fi angajati din trupele speciale ale SRI sau de la SPP, de pilda. Oameni platiti regeste, in comparatie cu jandarmii.

×