x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Pactul diavolului e nul

Pactul diavolului e nul

de Sorin Roşca Stănescu    |    18 Dec 2012   •   13:14

Senzational! Pactul diavolului, semnat zilele trecute la Cotroceni si prezentat de Traian Basescu ca un important trofeu oficialilor europeni si americani, este un document fara nicio valoare. Lovit de nulitate absoluta. Pentru ca el contine o grava incalcare a Constitutiei Romaniei. In dorinta sa de a obtine anumite puteri tinand de Executiv, Traian Basescu s-a pacalit singur. Cu semnatura sa si a lui Victor Ponta. Exista un singur semn de intrebare. Oare Ponta stie ca protocolul e nul?

In fiecare zi aflam mai multe. Mai intai, a transpirat informatia ca, la Cotroceni, in miez de noapte, a avut loc o intalnire de taina la initiativa presedintelui demis politic prin referendum, la care, pe langa Traian Basescu si Victor Ponta, au mai participat, intr-o ciudata postura de observatori, Crin Antonescu si Liviu Dragnea. Ceva mai tarziu, la ceremonia de la Bruxelles, cea legata de fotografia de grup, in care s-a vazut cum Traian Basescu ii prezinta neprotocolar lui Schulz un document. In scurt timp, au aparut si imagini din care reiese ca un document similar i-a fost aratat si lui Barroso, Traian Basescu scuipandu-se pe degete si rasfoind paginile sub ochii acestuia. Au existat multe speculatii, si inca exista, vizand continutul asa-zisului acord de coabitare. Dar iata ca acum, pentru prima data, avem o certitudine.

Dezvalui in premiera una dintre prevederile acordului de coabitare. Cele doua parti semnatare, Traian Basescu si Victor Ponta, consimt ca una dintre prerogativele de natura executiva, cea vizand actele de politica externa, sa treaca exclusiv in competenta Presedintelui Romaniei. Cu alte cuvinte, desi in Constitutie se precizeaza, in termeni lipsiti de orice echivoc, faptul ca Guvernul negociaza acorduri si tratate, pe care apoi Presedintele le semneaza, prin acordul de coabitare, pentru prima data in istoria recenta, Presedintele dobandeste puteri depline. In sensul ca el si negociaza, si semneaza. Cu alte cuvinte, un prim ministru la sfarsit de mandat consimte, in numele mandatului viitorului prim ministru si al viitorului Guvern, sa renunte la un drept si la o obligatie prevazute in Legea fundamentala a tarii si sa faca aceasta renuntare in favoarea unui tert. Care este presedintele demis politic in urma unui referendum si mentinut la putere, impotriva vointei cetatenilor Romaniei, de cativa birocrati si oameni politici europeni, cu binecuvantarea unui consilier de la Washington, dar, intrucat a fost demis politic, pe post de guvernator.

In acest moment, intrucat am vazut cu ochii mei pasajul respectiv, am cel putin o certitudine. Ca nu se stie de ce, alarmat ca nu va ajunge dupa alegeri din nou in postura de prim ministru, Victor Ponta a tras dupa el cele doua personalitati politice, copresedintele USL si presedintele PNL, Crin Antonescu, si secretarul general PSD, Liviu Dragnea, pentru a asista la o farsa. Care a constat in semnarea unui angajament nul de drept. Care, deci, nu valoreaza nici cat o ceapa degerata. In plan intern. Pentru ca, in plan extern, nu este exclus sa existe destui ignoranti, care, necunoscand prevederile Constitutiei Romaniei, sa isi imagineze ca respectivul angajament e valabil. Poate ca asa-zisul acord de coabitare cuprinde si alte capcane ori bombe cu ceas dar, deocamdata, nu ne putem pronunta decat asupra uneia cu un grad de suta la suta certitudine. Pentru Traian Basescu, aceasta clauza nula a insemnat un veritabil trofeu. Cu care s-a impaunat la Bruxelles.

Sursa: CorectNews

×