Exista un loc sub soare - peticul nostru, romanesc - unde unu si cu unu fac intotdeauna doi. Unde jumatatile de masura sunt acceptate doar in masura in care cealalta jumatate chiar nu s-a inventat. In principiu, un loc in care nu e timp de glume si-amagiri, de amanari si renuntari.
|
Ca sa nu mai prelungesc suspansul, va spun direct. E vorba de Banca Nationala a Romaniei. Adrian Vasilescu, Ionut Lazea, Cristian Popa, insusi guvernatorul Mugur Isarescu, mai nou si vice-guvernatorul Florin Georgescu - sunt oameni care, inainte de a fi bancheri cu stilouri Mont Blanc si butoni Gucci, sunt si romani.
Trompeta, tipatul, pumnul fluturat in vant - razboinic - se potrivesc manusa politicienilor, care pot starni simpatii ori antipatii, dupa caz, numai printr-un simplu gest ori replica la televizor. Cu economistii e mai greu. Ei comunica mai mult prin semne, pe muteste. Cine pricepe, bine. Cine nu, vai de el! Fara a-i victimiza, oamenii din Banca Nationala merita efortul de a ne apleca asupra muncii lor, aparent banala. Ce-i asa greu sa stai toata ziua in sedinte, sa stai cu ochii pe curs - ca acum nu-l mai stabilesti - sa stai in conectare permanenta cu economia nationala si mondiala? Toate sintagmele incep cu "sa stai", numai ca statul, in sensul de a nu face ceva, al unui bancher, ne-ar durea scump la buzunarul comun.
De ani buni de zile, soarta macroeconomiei e lasata pe mana Bancii Nationale. Nimeni nu s-a prea incumetat sa atace si alte jungle, periculos de virgine, ale economiei noastre. Asa ca inflatia - acest tsunami al finantelor romanesti (ca tot e pe buzele tuturor expresia) - e stavilita cu doua arme: dobanda si cursul de schimb. Ambele arme sunt in mana Bancii Centrale. Care ataca, ataca si, de cele mai multe ori, reuseste.
Citește pe Antena3.ro
Ani de zile, Banca Nationala a fost umbrela de vreme rea a economiei. Tot ce n-a iesit bine in industrie, agricultura, turism ori servicii s-a compensat prin politica de curs si a dobanzilor. De aceea, si reformele noastre au durat mai mult si ne-au costat mai scump decat pe vecini. E vremea ca, tocmai pentru a contrazice carcotelile ca i-ar fi prea mare palaria, ministrul Finantelor sa ne aduca lumina pe ulita economiei noastre si, ostentativ, sa ne dea cadou si cate o palarie de soare. Asa... ca sa trecem cu vederea ca a dublat impozitul pe profit si TVA-ul pentru micro-intreprinderi.