x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Pandemia de Putin

Pandemia de Putin

de Adrian Cercelescu    |    27 Feb 2022   •   17:39
Pandemia de Putin

Nu mai departe de o lună, știrile de breaking news mondial erau despre forțarea graniței Australiei cu o rachetă de tenis și un certificat verde dubios. De joi încoace, chiar și pandemia a dispărut, iar sâmbătă întreaga planetă a privit o rachetă rusească intrând într-un bloc ucrainean.

Ca de fiecare dată în istorie, s-a dovedit capacitatea tancurilor rusești de a capta întreaga atenție a omenirii. Marea lor particularitate este că vin și iar vin, indiferent de pierderile pe care le suportă sau le provoacă.

Invazia Ucrainei a intrat deja în valul doi, noi echipamente militare revărsându-se ieri dinspre Belarus pentru a forța ocuparea Kievului. Marea temere este că rezistența ucraineană îl va face pe Putin să transforme orașul într-un Stalingrad.

Filmele de smartphone și Kalașnikov postate pe toate rețelele îți dau senzația de ireal. Aceeași senzație este și la fața locului. O tânără profesoară din Kiev, care sâmbătă prepara cocktailuri Molotov într-un parc, spunea că nu îi vine să creadă ce i se întâmplă. Joi, când au atacat rușii, avea în program un curs de dans și o petrecere cu prietenii.

E uluitor cât de repede poate să dispară viața normală.

Într-o carte-fenomen, ajunsă la trei volume și transformată în joc video, un scriitor rus descrie metroul din Moscova, devenit singura lume locuibilă după un război mondial, o lume a stațiilor-state despărțite de tuneluri păzite cu ultimele arme și ultimele cartușe.

Metroul din Kiev este folosit acum ca adăpost și nimeni nu poate ști dacă nu cumva realitatea va bate ficțiunea.

×