Dupa Vilnius, sensul politicii europene s-a indreptat, cu toate asigurarile, spre esec. Cel mai bine a ilustrat aceasta stare, Donald Tusk, actualul presedinte al Consiliului Europei care a precizat ca statele membre al Parteneriatului Estic nu au nicio perspectiva europeana, dupa ce in perioada cand era prim ministru isi exprima satisfactia fata de perspectiva de “succes “ ce se infatisa acestor state.
Scurta istorie a summiturilor Parteneriatului Estic ( primul la 7 mai 2009 ,Praga ) consemneaza la Riga pozitia statelor membre cu influenta, care fara ezitare , spun acum ca “ extinderea nu mai este la ordinea zilei “.Ce au simtit statele aspirante fata de aceasta schimbare dar si de aprecierea din documentul final prin care “ Uniunea Europeana recunoaste aspiratiile si obiectivele europene ale statelor din parteneriat”. Greu de spus.
Inainte de a sosi la Blackheads, locul cinei oficiale si a discutiilor , liderii Frantei, Germaniei ,Marii Britanii si chiar Jean – Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene , au declarat ca “ parteneriatul nu este un instrument pe care unele state le-ar putea utilize ca mijloc de aderare la UE” .
In fata acestei situatii dezacordul exprimat de Armenia si Belarus fata de documentul final datorita frazei care condamna anexare Peninsulei Crimeia de catre Rusia nu este de neanteles.
Unul din punctele declaratiei intrunit prin “tacere diplomatica “ a fost ce care a consemnat ca “ acest summit nu a fost indreptat impotriva Rusiei”.Pentru a linistii si mai mult atmosfera reuniunii ,presedintele Consiliului European, Donald Tusk , avea sa declare ca” UE ramane pe pozitii , Parteneriatul Estic este prioritatea noastra ; UE doreste sa ajute toate cele sase state ale Parteneratului ; UE este de incredere dar trebuie sa invatam rabdarea, summitul de la Riga nu este un pas urias ci o suma de pasi mici” .
Dupa atatea aprecieri si declaratii se poate crede orice dar si aprecierea lui “ Politico Europe” de la Bruxelles acest summit “ va fi cel mai nul summit de pana acum “. Zambetul prietenos afisat la Bruxelles ori de cate ori aparea posibilitatea discutarii rolului Partenriatului pe post de anticamera intrarii in Europa a disparut de tot la Riga.
Inaintea plecarii la runiune, cancelarul german angela Merkel a declarat la Berlin ca “ nu trebuie sa cream asteptari false “ iar Jean- Claude Juncker a continuat precizand ca pe ordinea de zi a reuniunii nu figureaza problemea aderarii pentru ca “ nici ele si nici noi nu suntem pregatiti”.
De foarte multe ori s-a auzit pe scena UE ideia ca s-a facut o greseala admiterea Romaniei si Bulgariei in Uniune prematur , pentru ca aceste tari nu erau pregatite pentru aderare . Este o grosolana mistificare a realitati, pentru ca la timpul respectiv factorul care a forta admiterea celor doua tari a fost cel strategic militar si nu cel economic-politic. Era necesara completarea lantului NATO in jurul Rusiei prin adaugirea a doua verigi importante . Evenimentele din Ucraina dovedesc ca ce s-a facut atunci au devenit carti importante in jocul de astazi.
Formula adoptata la Riga este o forma de abandon prin promisiuni vagi dar si consecinte geopolitice pentru Europa .De ce aceasta situatie ? Pentru ca nu este greu de inteles ca Rusia asteapta “ la colt “ si poate oferi visuri euroasiatice greu de refuzat in actual situatie economica.
Mesajul de la Riga are o semnificatie deosebita pentru Europa si in mod aparte faptul ca ce s-a urmarit pana acum “ sa fim toti impreuna fara stiinta pretului “ s-a transformat la reuniune rapid si fara regrete in “ totul in folos reciproc din asocieri rentabile”.
Europa s-a trezit fara bani pentru binefacerile pe continent si isi pregateste un proiect care se ghideaza dupa sunete contabile ce se aud dupa fiecare pagina care anunta probleme.Summitul Parteneriatului Estic a fost pavoazat in final cu mesajul UE “ recunoasterea si sprijinirea aspiratiilor europene “ indemn de care au nevoie cei care si-au pierdut ultima speranta, adica nimeni.