x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale PDL, ca piţigoiul, se atacă singur

PDL, ca piţigoiul, se atacă singur

de Petru Calapodescu    |    19 Sep 2012   •   12:14

Cu discursuri tot mai putin acoperite de argumente, dar din ce in ce mai agresive, Ceyar Preda, prim-vicepresedintele PDL a anuntat ca vineri va fi depusa la Camera Deputatilor o motiune simpla pe tema educatiei. Democrat-liberalii sustin ca actualul Guvern duce o politica de "destabilizare sistematica a sistemului de invatamant" si cer capul ministrului Ecaterina Andronescu. Demersul e de-a dreptul caraghios si absurd. Ecaterina Andronescu a preluat portofoliul abia de curand si nu avea cand si cum sa vindece bolile infectioase pe care chiar PDL, printr-o stupida Lege Funeriu, ministrul despre a carui pregatire opinia publica nu stie nici acum mai nimic, le-a inoculat invatamantului romanesc, indeosebi celui preuniversitar.

Nu sunt un fan al Ecaterinei Andronescu, care a avut si are destule ezitari. Personal cred, de pilda, ca ar fi trebuit sa ia taurul de coarne imediat ce a fost instalata si sa proroge infiintarea clasei pregatitoare, asa-zisa zero, sau cel putin sa o organizeze in gradinite, unde existau si spatii, si un mediu cu care copiii de nici 6 ani erau obisnuiti. Poate ca ar fi fost oportun ca, printr-o actiune hotarata, inclusiv prin apelarea la pensionari bine calificati, sa se ridice stacheta accesului la catedre, deoarece nu se poate vorbi de calitate in conditiile in care abia daca pentru titulari exista baremul mediocru al notei 7, iar mii si mii de profesori au note de 5 si 6, ori lectiile sunt formal acoperite de necalificati. A-i imputa insa noului ministru haosul lasat in urma de Funeriu e aberant. Ca de altfel atatea si atatea alte asemenea diversiuni prin care PDL cauta sa arunce in carca altora efectele tampeniilor ori abuzurilor de care se fac vnovati, in mai toate domeniile, fostii ministri portocalii, nasiti de Basescu.

Da, invatamantul se confrunta cu grave, foarte grave probleme. An dupa an, prin incalcarea nesimtita a legii, PDL nu a alocat sistemului cei 6% din PIB obligatorii: de aici, de la aceasta subfinantare cronica, imposibilitatea de a atrage prin cointeresare materiala cadre bine pregatite. Acelasi PDL a alungat din scoli mii de profesori, carora nu le-a platit nici barem drepturile castigate in instanta, amanandu-i pana in 2016. Nu actualul Guvern, ci tot acelea conduse de Boc si tot acelasi Funeriu au defiintat sumedenie de scoli, distrugand invatamantul rural si crescand alarmant abandonul scolar. Fostei guvernari, nu alteia, ii revine raspunderea si pentru halul in care arata, inclusiv in orase, nu numai la tara, nenumarate scoli si gradinite, fara elementare dotari sanitare, fara o minima logistica. Pe care nu au putut-o asigura nici primariile, carora acelasi Guvern Boc le-a redus drastic fondurile. Nu mai discut de felul in care PDL a fost preocupat sa aiba in conducerea scolilor agenti electorali, iar nu manageri bine pregatiti, cu o atestata experienta si cu rezultate didactice convingatoare.
Dand din clanta pe tema "destabilizarii invatamantului", pedelistii nu realizeaza, cel putin, ca aluneca intr-un ridicol total. Ca pun pe tapet propria lor incompetenta. Seamana, cumva, depunand amintita motiune, cu pitigoiul care, la ananghie, isi vara singur gheruta-n gat. Insa nu avem de-a face cu niste pitigoi. Ci cu niste pasari de prada, cu un stol - pardon, un partid - rejectat de electorat, care e consecvent tacticii stabilite de jupanul din Deal, de a toca marunt-marunt si zilni, ministru dupa ministru, actualul cabinet. Nelasandu-i o clipa de ragaz, spre a incerca cel putin, sa scoata din mlastina domeniile aruncate acolo de valorosii din Modrogan.

×