x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Penibilul Vela , dogul germanului

Penibilul Vela , dogul germanului

de Dan Constantin    |    05 Mar 2020   •   08:00
Penibilul Vela , dogul germanului

Spectacolul cătușelor revine în forță. Dacă defilarea celor reținuți după un program de expunere bine regizat de DNA în „epoca Kovessi” nu era sancționată, acum procedura are „acoperire” doar în amânarea legislației europene. Directiva UE 2016/343 pentru consolidarea prezumției de nevinovăție, adoptată în martie 2016, avea doi ani termen de implementare în legislația națională. Legea europeană  făcea precizări clare la dreptul la imagine al persoanelor aflate în proceduri judiciare și limita drastic expunerea în cătușe a celor reținuți sau aflați în arest. Aplicarea cătușelor, ca metodă de constrângere, se putea face doar în cazuri justificate, pentru a evita pericolul unei evadări sau răniri. De asemenea, autoritățile publice erau obligate să nu facă declarații legate de persoanele în cauză, cu referiri care ar fi indus vinovăția acestora. Directiva mai făcea precizări privitoare la deciziile de arestare, ele fiind impuse doar în condițiile existenței unor suficiente elemente de  probe incriminatoare. De asemenea, persoanele vulnerabile, inclusiv cele în stare precară de sănătate, sunt protejate de măsuri coercitive prin legislația europeană.

Dar, la 1 aprilie 2018, Directiva 343 nu a fost implementată în legislația națională. Ea s-a pierdut în cotloanele dezbaterilor pentru modificarea Codului Penal, comisia parlamentară nereușind să ducă proiectul la finalizare înainte de dizolvarea ei. Plecarea din post a ministrului Tudorel Toader a dus la „îngroparea” directivei, iar de atunci niciun ministru al Justiție, unul mai european decât altul, nu au mai adus subiectul în actualitate.

În aceste condiții, maltratarea Sorinei Pintea apare ca legală, procedurile permițând în continuare metodele de umilire a persoanelor prin expunerea lor încătușate, defilând prin fața camerelor de televiziune programate la ore și puncte de contact anunțate. Este de asemenea permis ca procurorii DNA să anunțe punctele și orele de percheziție, să dea informații detaliate despre infracțiuni neprobate pentru a se asigura că impactul știrilor îi dau suspectului calitatea de vinovat fără a fi judecat. Cu pupilele Codruței Kovesi puse la conducerea Parchetului General și la DNA, sunt anulate șansele ca directiva europeană să aibă putere de lege și în România.

Sorina Pintea se află în custodia Arestului central din sistemul Ministerurlui de Interne. Ați auzit referiri ale ministrului Vela față de ticăloșia subordonaților lui care au bruscat-o pe arestata aflată într-o stare medicală precară? Vela era preocupat să ia scamele de pe covorul roșu întins pentru Werner Klaus Iohannis și să se ia la harță cu sindicaliștii protestatari care îi parazitau ceremonia. Nu a văzut, nu a auzit! Doar poziția ziariștilor de la Antena 3 a creat un curent de opinie în urma căruia s-a declanșat, de voie, de nevoie, un control la Arestul central al poliției unde se petrec atrocități bine camuflate. Se va schimba ceva acolo?

Există indicii rezonabile că „beciul domnesc” se pregătește să aibă iar indici de ocupare ridicați, iar temnicerii trebuie să fie cât mai câinoși. Episodul „Sorina Pintea” este doar un preludiu la o acțiune largă de arestări a adversarilor politici înainte de campania electorală. „Statul de drept” revine cu toate abuzurile sub umbrela „revigorării” luptei anticorupție, cu acoperire de la Cotroceni. Penibilul Vela este pe postul de Dog al Germanului pus să mănânce democrația.

×