x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Pensionarii militari, obligaţi să împrumute statul

Pensionarii militari, obligaţi să împrumute statul

de Razvan Belciuganu    |    13 Ian 2011   •   21:51

Mare balamuc este procesul recalculării pensiilor militare şi a scos la iveală realităţi foarte urâte. În primul rând aşa am putut afla  că, în România, nici evidenţele militare nu sunt ce ar trebui să fie. Foarte multe dintre cadrele militare rezerviste s-au trezit cu ani întregi lipsă din documentele privitoare la parcursul lor în carieră. Drept urmare, fiindcă nu s-au găsit probele privitoare la vechime în arhive, până la noi căutări, pensia vine tăiată serios. Este foarte întemeiată revolta foştilor ofiţeri şi subofiţeri aflaţi în această situaţie: ce vină au ei că fotogramele după care au căutat cei de la "Pensii” nu reflectă realitatea pentru că au datele incomplete, şterse etc.? În mod evident, nedumerirea se adânceşte în momentul în care se ajunge la reducerea drastică a pensiei.

Forţînd comparaţia, până şi infractorilor li se aplică legea favorabilă, când sunt condamnaţi la puşcărie. Însă militarilor în rezervă nu li s-au lăsat pensiile aşa cum erau, până se termina recalcularea şi se clarificau toate sincopele din sistem. Ca să înjumătăţeşti pensiile cu promisiunea că acestea vor fi plătite retroactiv este dovadă de multă nepăsare faţă de impactul social asupra acestei categorii. Deşi ştiau că aşa se va întâmpla, guvernanţii n-au scos nici un cuvânt, decât abia în momentul în care pensiile înjumătăţite au fost deja virate în conturile pensionarilor militari, fără ca aceştia să primească şi vreo decizie aferentă. Deci, pensionarii militari au fost obligaţi să împrumute statul. Culmea este că, mulţi militari în rezervă poate chiar ar fi făcut-o de bună voie, dacă s-ar fi găsit cineva dintre guvernanţi care să le spună, bărbăteşte, că ţara este în mare nevoie financiară şi această soluţie, temporară şi benevol aleasă, poate să o scoată din groapa economică.

Cu fanfara, în rezervă şi ea, în faţa dricului, Guvernul merge mai departe, surd şi orb la hotărârile judecătoreşti, aşteptînd probabil ca militarii rezervişti să tot intenteze procese. Fiindcă, nu-i aşa, aceasta înseamnă cheltuieli de judecată şi onorarii la avocaţi, care plătesc taxe şi impozite. În consecinţă, o nouă sursă de venit pentru bugetul de stat. Dar mergând mai departe, după raţionamentul guvernamental făcut în cazul pensionarilor militari, cine poate garanta faptul că într-o bună dimineaţă Guvernul nu hotărăşte să plătească doar jumătate din cât trebuie fiecărui pensionar din România? Candid, comunicatorii oficiali vor putea spune că nu-i o problemă şi la o dată ulterioară se vor plăti, până la ultimul leuţ, restanţele. Iar acest anunţ ar putea fi făcut odată cu acela privind creşterea susţinută a economiei româneşti.

×