x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Pentru cine se dă balul "Mita la Interne"?

Pentru cine se dă balul "Mita la Interne"?

de Dan Constantin    |    22 Noi 2010   •   21:10

Afacerea "Mita la Interne" pare să fie definitorie pentru disoluţia unei ins­tituţii esenţiale în asigurarea sigu­ran­ţei cetăţeanului. Faptul că un mi­liar­dar veros, cunoscut pentru achi­zi­ţiile în forţă pe piaţa de capital, intră în legătură cu unul dintre capii Minis­te­rului de Interne pentru a tra­n­zac­ţio­na muşamalizarea unor anchete ara­tă că mita este elementul-cheie în re­glarea economiei de piaţă din Ro­mâ­nia. Nici Fătuloiu, nici Chelu nu se află în ipostazele de azi în poziţii de fecioare.

Oricâte denunţuri şi au­to­denunţuri s-or fi scris în Ministerul de Interne, ele nu au putut stăvili co­rup­ţia şi nici îmbogăţirile suspecte. Ca­zul mitei de la Interne este gene­ric pentru mocirla în care se afundă un regim venit la putere tocmai sub stindardul luptei anticorupţie.

Le­gă­tura între crima de la Neamţ, produsă într-un simbo­lic triunghi imobi­liar ce reunea domiciliile unui interlop notoriu cu şeful Poliţiei şi tătucul Pinalti, cel mai unsuros baron local, cu scandalul de la vârful Internelor nu este deloc artificială. Nu riscăm să spu­nem că este dirijată pentru a justifica o răzbunare a preşedintelui Bă­sescu faţă de instituţia Poliţiei, cea care i-a produs cel mai umilitor slogan strigat la poarta Cotrocenilor. Însă mizeria de la Interne deversează în spaţiul public special parcă să mân­jească în faţa opiniei publice, de-a val­ma, toţi poliţiştii.

Se spune că epi­soa­dele halucinante difuzate cu mă­ri­nimie de câteva ori pe zi de pe scena In­ternelor ar fi urmarea unei lupte pentru putere. Pentru ce putere? Pentru puterea adevărului, pentru pute­rea dreptăţii sau pentru puterea banu­lui, pentru puterea de a manipula se­cretele lumii interlope care în Ro­mâ­nia se îngemănează periculos spre vâr­ful puterii politice.

În urmă cu pes­te zece ani, un faimos interlop intra în Cabinetul ministrului de Interne al vremii – Dudu Ionescu –, timp în care dis­părea din portbagajul mafiotului o jumătate de milion de dolari. Ne în­toarcem acum să re­scriem poveşti ale prezentului, dife­renţa de timp du­blând miza potului. Ministrul Igaş este total depăşit de ceea ce se în­tâm­plă în minister. Traian Băsescu nu va întârzia să tri­mită în posturile eli­berate de vârtejul mitei oameni loiali, care să dea impresia unei asanări. Aş­teptăm cu în­credere viitoarele autodenunţuri!

×