x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Pentru cine vorbeşte Dalai Lama?

Pentru cine vorbeşte Dalai Lama?

de Razvan Belciuganu    |    20 Aug 2008   •   00:00

SCENARII ÎN CIORNĂ
Dalai Lama, personalitatea budistă de referinţă pentru sute de milioane de oameni, a ţinut vineri un discurs pentru pace, cînd în Caucaz ruşii şi georgienii sînt în plin război. Prezent în Europa, liderul spiritual al Tibetului a lansat două soluţii pentru ca armele să nu mai zăngănească, iar globul să îşi înăbuşe în faşă tendinţele conflictuale.



SCENARII ÎN CIORNĂ
Dalai Lama, personalitatea budistă de referinţă pentru sute de milioane de oameni, a ţinut vineri un discurs pentru pace, cînd în Caucaz ruşii şi georgienii sînt în plin război. Prezent în Europa, liderul spiritual al Tibetului a lansat două soluţii pentru ca armele să nu mai zăngănească, iar globul să îşi înăbuşe în faşă tendinţele conflictuale. Dalai Lama vede în viitor cum seva lumii se limpezeşte şi izvoarele de tensiune seacă o dată ce Rusia intră în NATO, iar sediul Alianţei este chiar mutat la Moscova. Pentru continentul nostru, Dalai Lama crede că mutarea Comisiei Europene la Varşovia ar fi de bun augur, şi aceasta întrucît capitala Poloniei ocupă, după părerea sa, un loc "mai central". În acelaşi timp, liderul spiritual tibetan este de părere că o Armată Europeană fără forţe naţionale ar reduce posibilităţile unui conflict între graniţele Uniunii.

Cu cine a vorbit vineri Dalai Lama, considerat anul acesta de revista Time cel mai influent lider al planetei? Cuvintele sale, rostite rar şi cîntărit, au atins zona urzelilor nepoliticoase din politica internaţională. Păi da, unii vor spune că, avînd în vedere finanţările făcute de CIA pentru Dalai Lama de-a lungul vremurilor de pribegie, filiaţia discursului apare ca una americană. Mai departe, alţii pot pricepe că americanii şi ruşii, undeva, acolo sus, s-au înţeles şi pregătesc terenul, asmuţind motive de reaşezare şi coagulare socială şi economică, gen Georgia. Iar Europa este împinsă într-o închegare, în care nu mai contează cine conduce lucrările de la masa rotundă de la Bruxelles şi se procopseşte şi cu un număr de telefon direct, spre fericirea bătrînului Kissinger. Apoi, NATO, cu preconizatul sediu la Moscova, are de consolidat un rost pe lumea aceasta, cum ar fi privirea chiorîşă la Marele Dragon. Aceasta fiindcă Dalai Lama se aşteaptă ca după Olimpiada de la Beijing să dea năvală în Tibet un milion de chinezi. Sau mai poate fi şi privirea galeşă, cînd China joacă în sistem.

La o primă vedere ai zice că un popă ramolit şi chiar răspopit s-a apucat să desfacă iţele planetei cu aşa propuneri şi prognoze ca să mai capete şi el măcar un pahar cu apă. Dar un lider spiritual nu vorbeşte niciodată în dodii şi nu vorbeşte ca să se audă pe sine însuşi. Paşii urmaţi de un lider spiritual nu au echivalent în pasul nici unuia dintre noi. Pentru Dalai Lama, coordonatele vizibile ale existenţei sale sînt legate de nonviolenţă, de compasiune, de disciplină interioară şi exterioară, de ştiinţă şi spiritualitate, de armonie şi de transpcendenţă. De fapt, acestea sînt elemente pe care le transmite oricare adevărat lider spiritual al lumii, care poate şi ştie să vadă dincolo de aparenţele şi iluziile noastre de zi cu zi.

Fără tăgadă că părţile aflate astăzi în conflict, pentru care invazia Rusiei din Georgia a redeschis vechi răni pe care le credeau cicatrizate, nu vor da buzna în faţa televizorului să asculte mesajul lui Dalai Lama. Îşi vor descărca nervii, chiar şi în sens diplomatic, unii pe alţii. O Rusie orgolioasă, cu frustrările trecutului de mare putere şi care a dat de gustul petro-dolarilor, îşi pune în cap o Europă cu morgă de superioritate şi care a făcut totul ca să scape de tutela Americii. Eforturile abracadabrante ale Europei, cu pilonii săi Franţa şi Germania, de a fi independentă n-au făcut decît să o îmbrîncească în plasa măiastru întinsă de Rusia, astfel că dependenţa faţă de Moscova ajunge să bată 50 de procente. Pentru Bruxelles, Paris, Berlin şi Roma contează gazul rusesc de pe conductă, aşa cum contează şi imensa piaţă de desfacere, fiindcă ruşii aruncă repejor cu banii în orice. Totodată, America se vede încolţită şi cunoaşte efectele bombelor sale aruncate în Kosovo şi a speculaţiilor geopolitice cu petro-dolari.

Cînd Dalai Lama desenează în eter un nou sistem, luînd elementele din natura politică şi fixează noi dimensiuni, precum sediul UE la Varşovia şi sediul NATO la Moscova, n-are cum să nu nască patimi. Deşi acestea apar nu pe moment. Încleştările de idei, spuse cu frumosul sau cu pumnul în masă, poate că vor descătuşa măcar atitudini de toleranţă. Un lider spiritual se amestecă în treburile politice. Să însemne acest lucru că omenirea se îndreaptă spre un colaps, cel puţin din punct de vedere moral? Vorbele lui Dalai Lama sădesc, pentru un timp ce nu-l putem cuprinde, reacţii în lanţ. Poate că în momentul în care liderii politici, unii dintre ei de o cruzime şi lipsă totală de umanism, vor cugeta, se vor întreba şi: "Oare eu chiar vreau să fie pace?".

×
Subiecte în articol: editorial lama dalai dalai lama