x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Pisicile aristocrate de la Cotroceni

Pisicile aristocrate de la Cotroceni

de Dan Constantin    |    08 Dec 2015   •   07:41
Pisicile aristocrate de la Cotroceni

Bugetul propus de Ministerul Finanţelor este subiectul sfârşitului de an. Ajung astfel în dezbaterea publică şi file asupra cărora finanţatorilor nici prin cap nu le trece să le dea justificări pentru creşteri sau descreşteri. De ce se vor bea programat anul viitor mai multe cafele de protocol în Ministerul de Interne sau cum sunt calculate încă 160 de mii de noi posturi în economia oficială, care sunt alocările pentru sportul de performanţă în anul Olimpiadei, în comparaţie cu Spartachiada Codruţei Kovesi?

Comunicatul Ministerului Finanţelor s-a concentrat pe cheltuielile pentru Culte la care creşteri mari sunt la salarizarea personalului neclerical. Ecoul mişcărilor de stradă cu accent antiortodox a deschis subiectul sprijinului statului pentru Catedrala Mântuirii Neamului. Fiscul a fost confuz în precizări, dar apariţia Patriarhului Daniel cu trei vorbe l-a obligat pe tatăl tehnocraţilor - Cioloş - să iasă de sub pericolul anatemei trafaletului sfânt. Sunt bani pentru Catedrală, dar nu ştia fetiţa cu chibrituri de la Finanţe pe unde sunt dosiţi.

Bugetul urmează să împartă 57 de miliarde de euro între ministere, agenţii şi duiumul de instituţii care se hrănesc din banul public. Apărarea ajunge la 1,7 la sută din PIB - circa 3 miliarde de dolari. Pentru comparaţie, Ucraina, pe picior de război, alocă Aparării 5 miliarde de dolari. Sănătatea are alocate 7 miliarde de euro, iar Educaţia, 6 miliarde de euro. Cu grijă pentru lucrul bine făcut, Administraţia Prezidenţială a pus la lista de cheltuieli publice hrana pentru animalele pripăşite la Cotroceni. Inventarul viu este format din veveriţe, pisici, câini, peşti, raţe ş.a. Micul parc zoo este la îngrăşat, cheltuielile la acest capitol crescând de 2,5 ori. Doar 5 mii lei pentru început, fără rectificări.

×