x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Plagiatul lui Ponta şi Convenţia PDL

Plagiatul lui Ponta şi Convenţia PDL

de Miruna Munteanu    |    02 Iul 2012   •   13:43

De vreo trei saptamani, USL pare permanent in corzi. Agenda publica e dominata copios de petardele adversarilor. Dupa isteria mediatica declansata de tentativa de sinucidere a lui Adrian Nastase, opera academica a lui Victor Ponta nu-i lasa acum pe romani sa doarma noaptea. Natiunea fierbe de indignare fiindca doctoratul premierului ar fi partial manarit! Vaaai! Dar cum e posibil?! E plagiat! E furt! E de neimaginat!

De fapt, de neimaginat e doar candoarea celor care descopera acum ca traim intr-o cultura a imposturii. Dar cei care striga cel mai tare impotriva "plagiatorului' Ponta stiu foarte bine ca, daca toate doctoratele "naspa' ar fi sanctionate, nu ar mai ramane mare lucru din clasa noastra politica. Ba chiar ne-am confrunta cu o acuta criza de procurori, judecatori, politisti de rang inalt... Orice comparatie cu Occidentul intransigent devine hilara. La noi, pasiunea pentru rigoare e strict conjuncturala. Dispare subit, o data cu "problema' care a trezit-o.

Ce sta, deci, in spatele bruscului interes pentru ghilimele absente din teza lui Ponta? Multi comentatori sustin ca este vorba de razbunarea presedintelui, suparat ca premierul i-a ocupat fotoliul rezervat la Consiliul European. Toate firele declansatoare ale scandalului duc, intr-adevar, la Cotroceni. Miza cred ca a fost, insa, alta. Mult mai serioasa. Nu orgoliul ranit la Bruxelles, ci alegerile din PDL. Traian Basescu era obligat sa demonstreze ca a ramas indispensabil partidului caruia i-a fost locomotiva, dar pe care parea ca l-a tras pe o linie moarta.

Dupa dezastrul de la locale, democrat-liberalii erau in deruta. Aparusera semnale ca ar fi gata sa rupa cordonul ombilical care ii leaga de presedinte. Candva intangibili, oamenii lui Zeus s-au trezit apostrofati deloc amical de colegi care altadata le cantau osanale. Mai lipsea foarte putin ca valul contestarii sa ajunga pana la Cotroceni. Conventia PDL de duminica ar fi putut fi momentul marii separari. Nu a fost. Traian Basescu a reusit sa-si recastige increderea partidului. Sau, macar, sa castige timp, pana in toamna. Atunci se va vedea daca strategiile marelui jucator mai functioneaza electoral. PDL oricum nu are altele.

×