x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Planul românesc de salvare a lumii în 24 de ore

Planul românesc de salvare a lumii în 24 de ore

19 Feb 2012   •   14:43

O veste mare pentru omenire. Celebrul program 'Cum sa iesim din criza mondiala in numai 24 de ore' (chinezii sa nu manance, rusii sa nu bea iar romanii sa nu fure o zi) incepe sa fie aplicat partial – mai exact, il aplica guvernul Ungureanu. Este si normal: vorbim de singurul guvern din lume condus de un premier intrat in Cartea Recordurilor dupa ce a reusit sa-si faca programul de guvernare intr-o juma de zi, noaptea. Deci, pana sa apuce rusii sa-si scoata vodca din cap si chinezii betisoarele din 1,3 miliarde de guri, tanarul cabinet de la Bucuresti anuntase deja ca incaleca doua luni pe evaziunea cu alcool si vegetale.

Asadar, guvernul vrea sa exploateze uriasul zacamant de coruptie care a adus Romania in pozitia de vicecampioana UE la evaziune fiscala, cu 42% din sumele taxabile nedeclarate (Doar Italia e deasupra noastra, ajutata de o institutie a mafiei mai performanta). Ca in orice proiect de extractie, totul e sa fii atent ce cantitati scoti, ca sa nu strici piata si mediul. Pana acum, Romania a actionat echilibrat. Tineti minte cand au dibuit doua tone de alcool intr-o salvare falsa, neinmatriculata, fara faruri, condusa de un idiot fara permis? Caz de manual: o singura lovitura - trei efecte. Combati fenomenul, recuperezi banet, pastrezi practic intreg potentialul de juma de miliard pe an al evaziunii cu alcool ca sa aiba si nepotii ce extrage. La fel si-n agricultura. Ridici zece-cinspe dealeri de grau, mai arzi un taran, mai confisti o remorca de boabe, dar zacamantul de patru miliarde de euro-evaziune cu cereale iti ramane ca sa-l combati cand vrei.

Sigur, lucrarea guvernului are si o usoara tenta electoral-scrutinologica, altfel trebuie sa fii de-o candoare feroce sa anunti unde si in ce perioada vrei sa lovesti contrabanda. Dupa care sa chemi vama, garda si politia de frontiera, sa le desenezi planul de bataie. Pai, va dati seama ce-o sa gaseasca saracii mascati, cand o sa coboare pe sfoara din elicoptere? O manastire de maici ar parea bar de negri, pe langa smerenia din vami.

Iar acum, sa punem catastrofalul inainte. Sesizati pericolul? In incercarea de a salva lumea, tanarul guvern s-ar putea sa salveze doar PDL-ul.

×