x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ponta şi Băsescu la Waterloo

Ponta şi Băsescu la Waterloo

de Dan Constantin    |    28 Iun 2012   •   14:47

Premierul s-a aflat ieri in Belgia, la cativa kilometri de locul celebrei batalii care a pecetluit sfarsitul imperiului napoleonian. Era in 1815, in luna iunie, in ziua de 18, cand trupele Coalitiei l-au invins, cu pierderi grele, intr-o zi cetoasa pe Napoleon. O treime din trupele franceze se deplasasera intr-o directie gresita, ceea ce a facilitat victoria impotriva uzurpatorului. Lectiile istoriei sunt mereu uitate, sunt de multe ori interpretate partizan, dar verdictul si locurile raman: catastrofa de la Waterloo pentru napoleonieni; marea victorie de la Waterloo pentru prusaci si englezi.

Cum isi prezinta faptele de "arme" Basescu si Ponta in batalia pentru Bruxelles? Presedintele s-a prezentat ca un baiat calm, suspect de calm, care a povestit detasat cum i s-a furat jucaria summit-ului. A fost un boicot la Ministerul de Externe, firul rosu fiind sub cheia tinuta de Marga. Cum de nu au putut "sparge" baietii lui de la STS codul comunicarii secretizate, ca sa-l ajute pe sefu’? O mica tradare de la mustaciosul Opris, "tatal" numaratului de voturi poate sa fie un prim pas pentru tinerea lui Basescu la Cotroceni. Desigur, "tradarea" in Romania nu se face decat la ordin, asa incat trebuie sa cautam "cheia" lui Opris la sefii lui. Comunicatiile lui Ceausescu au fost tintuite de generalul Pintilie; isi mai aduce acum cineva aminte de complotist?

Sa vedem daca Ponta va putea sa valorifice victoria de la Bruxelles intr-un razboi castigat. Deja Basescu nu vrea sa para un Napoleon invins. Plecarea lui Ponta la Consiliul European si participarea la reuniune au si un al doilea act: intoarcerea. Blajinul Basescu Traian a recitat zambind paragrafe din Codul Penal ­ impiedicarea presedintelui sa-si exercite prerogativele, lipsa de legitimitate, ceea ce anunta o batalie si mai crancena in continuare. Dusa nu pe culoarele birocratiei de la Bruxelles, ci in subteranele institutiilor de la Bucuresti. Or, aici Basescu are controlul si va izbi nu la lumina zilei, ci noaptea, pe fulgeratura, la ora hotilor de cai. Ponta are Guvernul si un Parlament care poate fi usor rarefiat. Basescu va trece la lupta de gherila, la lunetistii care tintesc exact unde trebuie. "Uzurpatorul" Ponta va trebui sa duca batalia decisiva la lumina, unde poate fi superior. Atras in mlastini, in codri si in vagauni, nu are sanse in fata lui Basescu.

Cum vor juca serviciile? Daca luam ca etalon comportamentul familiei Motoc, avem un scor egal. Blonda din Curtea Constitutionala l-a trimis pe Basescu la Bruxelles, unde a ajuns Ponta. Ambasadorul Motoc de la UE i-a dat sigiliul de sef de delegatie primului sosit.

×