x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ponta şi Băsescu: se vor ţine în braţe?

Ponta şi Băsescu: se vor ţine în braţe?

de Gheorghe Voicu    |    16 Mai 2012   •   13:22

Prima criza in relatia dintre Traian Basescu si Victor Ponta: cine reprezinta Romania la reuniunile Consiliului European? Dincolo de orgolii si alte calcule politice, raspunsul nu poate fi decat unul singur: seful guvernului. Adica cel care poate negocia, in cadrul unui mandat legitim, dat de Parlament, dar poate si aplica, in aceeasi legitimitate, deciziile luate la Bruxelles.

N-ar trebui sa mearga Traian Basescu? Nu e vorba de politica externa a Romaniei, atribut, prin excelenta, al presedintelui? In niciun caz. Tot ce se decide la Bruxelles tine de afacerile interne ale tarii, membra a Uniunii Europene. Romania face parte din UE, legislatia romaneasca s-a armonizat cu cea europeana, ii respecta principiile, autoritatile se supun si aplica deciziile luate la Bruxelles (decizii adoptate si cu acordul Romaniei).

Cum s-a ajuns aici? E tot un efect al politicii de "presedinte-jucator' a lui Traian Basescu. In timpul mandatelor sale succesive, Emil Boc si-a cedat aceasta prerogativa, de reprezentare a Romaniei, unui presedinte care interpreta abuziv limitele constitutionale ale puterii sale.

Sa remarcam ca pentru cei doi combatanti nu prea exista loc de intors in acest "razboi', care are toate premisele sa capete amploare. Aflat in vizibila pierdere de "teritoriu', Traian Basescu nu poate ceda usor aceasta prerogativa a puterii sale (prerogativa pe care, la urma urmei, si-a insusit-o peste limitele constitutionale). Mai mult, anunta printr-un consilier ca va apela la arbitrajul Curtii Constitutionale. Ar rezulta o situatie de un comic absurd: o instanta din Romania va trebui sa decida cine urca in avionul de Bruxelles. Daca se va ajunge intr-un asemenea punct al confruntarii, Romania va deveni iar tinta nedumeririi dispretuitoare a cancelariilor occidentale si subiect de ironii acide in presa internationala.

Ce-ar pierde Basescu daca ar face un pas inapoi? Privite strict din perspectiva simbolisticii puterii, pagubele suferite ar fi enorme. Odata ales presedinte, Traian Basescu si-a intemeiat puterea pe un concept pagubos pentru toata lumea si aparut din nimic: presedinte jucator. Pierderea calitatii de reprezentant al Romaniei la reuniunile Consiliului European ar insemna o lovitura greu de suportat pentru intreg imaginarul pe baza caruia si-a construit puterea.

De cealalta parte, nici Victor Ponta nu prea are de ales. Din punct de vedere constitutional, el are dreptul de a reprezenta Romania la aceste reuniuni ale Uniunii Europene. In plus, cariera sa politica la nivel inalt are nevoie de aceasta "victorie' care, in aceeasi simbolistica a puterii, poate semnifica punerea la colt a celui care, in ultimii ani, a facut cam tot ce-a vrut in politica romaneasca.

Intrucat la Consiliul Europei fiecare tara beneficiaza doar de un singur loc la masa discutiilor (sa speram ca cei doi nu vor lua decizia de a se tine unul pe altul in brate) este clar ca disputa aceasta nu admite o varianta de mijloc. Si probabil ca noua confruntare va relansa in USL dezbaterile privind coabitarea.

×