x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ponta, surogat de Băsescu?!

Ponta, surogat de Băsescu?!

de Petru Calapodescu    |    14 Iun 2012   •   09:24
Un amestec de nedumerire - pentru ca nimeni din guvernele mosite de el n-a cutezat sa-i conteste suprematia - cu frustrare, dar si cu grjia si circumspectie greu disimulate, ba chiar si cu o anume teama il face pe Traian Basescu sa incerce cu disperare sa-si carpeasca pozitia. Alegerile locale au confirmat prabusirea cvasiireversibila a garzii sale politice - PDL-ul in care s-a si declansat canibalismul, fiecare nestiind cum sa-si scape pielea - si implicit pierderea oricarui sprijin popular pentru un presedinte care a incurajat si sustinut haita portocalie chiar si atunci cand sfarteca trupul si vlaga tarii.
Acum, Traian Basescu, nemaiputand dicta in Guvern, cauta, printre altele, aprobare publica pentru competenta sa fara seaman, pentru dreptul arogat de a fi vocea, singura voce, pe scena externa, a tuturor puterilor statului. Scop in care tine la Cotroceni jenante lectii, copiate parca de pe Internet.
Tema obsesiva - dreptul sau indiscutabil, in viziunea lui, de a reprezenta statul roman la Consiliul European. Vrand sa para intelept si generos, la penibila lectie de miercuri a afirmat - in pofida Declaratiei Parlamentului, ce defineste indreptatirea premierului de a se implica direct in dezbaterea la Bruxelles a chestiunilor economice, care revin categoric Executivului, declaratie pe care se incapataneaza sa nu o recunoasca - ca doar delegarea atributiilor sale, de catre el si numai atunci cand crede el de cuviinta, in favoarea premierului poate fi biletul de avion pentru Ponta.
Este o incercare evidenta si prea putin dibace de a-i intinde o cursa lui Ponta si de a-l plasa intr-o pozitie clar subalterna, ca intr-o republica prezidentiala, unde presedintele e aproape un autocrat. Delegarea atributiilor nu inseamna partajarea acestora cu un omolog, cu un egal. Delegarea se face de la sef la subaltern. Care devine astfel un soi de nechezol, de surogat de sef. Seful il pune cand si cum are el chef sa-i preia atributiile, sa-i faca treaba. Acceptand aceasta situatie - nu stiu daca, la intalnire, premierul n-o fi cedat - Ponta ar recunoaste ca e normal ca el (respectiv Guvernul) sa fie plasat concesiv pe o strapontina, pe o treapta executiva mult inferioara celei a presedintelui, jinduind un favor de la acesta.
O prima cedare ar aduce o a doua, apoi a treia. Pentru ca nemasurata pofta de putere a lui Basescu e in sangele acestuia si el va folosi orice prilej, orice portita i se va lasa, spre a si-o satisface. Pana acum asa a facut, cu grele urmari pentru evolutia tarii, pentru statul democratic. Conflictul institutional si constitutional Presedinte vs. Guvern trebuie transat transparent si definitiv. Nu poate face obiectul unor tranzactii tip "Mai da, jupane, mai lasa, stapane!".

×