x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Populiștii au furat startul, iar opoziția tace

Populiștii au furat startul, iar opoziția tace

de Serban Cionoff    |    21 Feb 2021   •   11:00
Populiștii au furat startul, iar opoziția tace

„Alarmă, Diana Șoșoacă a descins în Valea Jiului!” titrează vigilenții observatori ai vieții publice. Și au și de ce, pentru că, judecând după declarațiile și imaginile care circulă în virtual media, este clar pentru toată lumea  că, după această intempestivă vizită la minerii revoltați și familiile lor, vijelioasa senatoare ( membră sau ne-membră a AUR) va câștiga noi cote la capitolul încredere publică.

Rămâne de văzut dacă discursurile Dianei Șoșoacă sunt sau nu sincere or numai populiste, așa după cum rămâne de văzut dacă va reuși să îi zgâlțâie pe guWERNanți din inepta lor inerție și să îi oblige să dea curs revendicărilor legitime ale minerilor. Contează,însă,pentru acești năpăstuiți ai sistematicelor politici de falimentare a industriei miniere din România și pentru familiile lor, că o persoană care are un cuvânt de spus în politichia românească a venit la fața locului, a discutat cu ei și și-a manifestat voința de a se bate pentru a le apăra interesele.

 Ceea ce, iertat să fiu,  alții nu s-au învrednicit facă. Și, când scriu asta,  nu mă gândesc, în nici-un caz, la actualii guWERNanți, ocupați până peste cap să își pună în aplicare falimentarele politici de austeritate cu care să defileze la Bruxelles sau în alte capitale-cheie. Politici care prevăd drastice înghețări și tăieri de pe urma cărora au de suferit și minerii. Nu zic ba, zilele trecute, Virgil Popescu, ministrul energiei, s-a întâlnit cu reprezentanți ai conducerii Complexului Energetic Oltenia și ai organizațiilor sindicale din complex. Întâlnire cu adevărat „de lucru”pentru că, după cum a anunțat, aseară, ministrul Virgil Popescu, minerii de la Lupeni își vor primi salariile restante în prima parte a săptămânii viitoare. Acesta fiind, însă, numai un prim pas pentru detensionarea situației.  

Situație care pentru a fi rezolvată cu adevărat trebuie cunoscută și evaluată la fața locului. Motiv pentru care,până acum, ministrul energiei, dar și colegii săi de cabinet, de la ministerul economiei, al finanțelor și, deloc în ultimul rând, de la ministerul muncii și protecției sociale, ar fi trebuit să descindă în Valea Jiului. După care, cât mai curând posibil, să adopte măsurile cuvenite. Iar, dacă acești membrii marcanți ai guWERNului- cărora îl adaug, fără nici-o ezitare, pe premierul Florin Cîțu- nu au catadicsit să facă lucrul asta, de ce nu a făcut-o pseudo-președintele Klaus Iohannis? Să se fi temut chiriașul din Dealul Cotrocenilor că, după o vizită în Valea Jiului, va fi taxat ca „nostalgic al ciumei roșii”? Spun asta  știut fiind că,la o altă grevă a minierilor, cea din august 1977, Nicolae Ceaușescu a venit în Valea Jiului și a discutat cu protestatarii. Că din promisiuni s-a ales praful și pulberea, asta e altă poveste…

  Dar, dacă nu mă surprinde câtuși de puțin faptul că prea puternicii zilei  au luat poziția struțului față de situația foarte tensionată și extrem de riscantă din Valea Jiului, nu același lucru îl pot spune despre tăcerea partidelor de opoziție. În primul rând, despre tăcerea PSD. Partid de la care ca era de așteptat ca liderii săi să iasă la rampă și să ceară abuzivei coaliții de guWERNare, în primul rând pseudo-președintelui Klaus Iohannis, să meargă în Valea Jiului, să discute cu greviștii și să le rezolve cererile. Din păcate, liderii PSD nu au făcut asta, până acum, și teamă îmi este că,dacă totuși o vor face, discursul lor ar fi tardiv și fără ecou.
În schimb, merită apreciată scrisoarea deschisă pe care europarlamentara Maria Grapini a adresat-o premierului Florin Cîrțu, în care îi cere să răspundă public și să rezolve problemele minerilor, ca și pe cele ale tuturor celor care aduc dovezi că le-au fost încălcate drepturile.

Așa că să nu ne mirăm că atât de controversata senatoare Diana Șoșoacă a preluat subiectul și, alături de europarlamentare Maria Grapini, se dovedește a fi printre puținele personalități ale mediului public care cer autorităților statului de drept să ia măsuri neîntârziate pentru rezolvarea crizei economice și sociale din Valea Jiului. Dacă, așa după cum spunem la începutul acestor notații,dacă Diana Șoșoacă face aceste demersuri în numele justiției sociale sau, dimpotrivă, numai ca să obțină câștiguri de imagine și cote de popularitate, rămâne de văzut. Dar, până atunci, să nu ne mai plângem că discursul populist ne fură startul! 

                                                          

                                                                                                                                    

                               

                 

×