FICTIUNI
Cercetarea stiintifica, grea meserie. Unii masoara suprafetele si unghiurile
chipului omenesc, altii studiaza simetria dansatorilor de ambele sexe, un grup reduce la formule matematice pozele frumoaselor din Playboy,
cei cu adevarat curajosi
alcatuiesc clasamente ale atractivitatii bazate pe
mirosul de transpiratie.
Iu toate aceste eforturi, nu sunt inca foarte clare criteriile pe care se bazeaza atractia reciproca, cat despre dragostea adevarata, lung e drumul pana la intelegerea acestui miracol.
Lista regulilor stiintifice, regulamentul jocului dragostei se contureaza incet, incet. Apar la inceput ochii mari si feminini ai manechinelor (vezi si rubrica "machiaj"), dar si coapsele musculoase ale atletilor. Cu riscul de a repeta o banalitate, dragostea depinde atat de comportament, cat si de biologie. Sa incepem cu simetria dreapta/stanga, al carei prim exemplu este diviziunea celulara - primele imagini filmate ale acestui tulburator fenomen au fost primite cu aplauze entuziaste la un festival de film stiintific de la Paris, in anul 1968.
Un individ inzestrat cu o buna simetrie ar avea o zestre genetica adecvata supravietuirii, ar trebui sa fie sanatos si fertil. Atat barbatii, cat si femeile ii considera atragatori pe membrii simetrici ai sexului opus, sustine Randy Thornton, de la Universitatea din New Mexico. Tot el remarca faptul ca femeile sunt mult mai pretentioase decat barbatii. Natural, ele se simt si chiar sunt subiectul competitiei sexuale, de aici si justificata lor pretentie de a li se face curte, de a fi "cucerite". Mare noutate...
Devendra Singh, de la Universitatea Texas, ne asigura ca forma corpului conteaza enorm in mecanismele atractiei. Ea studiaza factorul WHR, adica raportul talie/coapse (waist-hips relationship) si ajunge la concluzia, deloc surprinzatoare, ca femeile cu talia mult mai subtire decat coapsele (cun un WHR de 0,7!) sunt cele mai dorite de barbati. De ce? WHR este o indicatie a rezervelor de energie necesare, printre altele, la cresterea plozilor. Persoanele cu un WHR apropiat de ideal sunt mai putin susceptibile de boli cardiovasculare, cancer si diabet, iar femeile concep cu mai multa usurinta. Concluzia doamnei Singh: "Frumusetea ne ofera sanatate si fertilitate". Admirabil.
Hormonii feminini, estrogenii, limiteaza cresterea oaselor jumatatii inferioare a fetei si a fruntii, ceea ce scoate in evidenta ochii. Chipul barbatilor este sculptat de testosteron, care permite cresterea mandibulei si face fruntea mai proeminenta, elemente sigure de atractie, care explica si succesele chirurgiei plastice, pusa mereu pe imbunatatirea simetriei, la ambele sexe.
Citește pe Antena3.ro