x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Preferinte si simetrii

Preferinte si simetrii

de Andrei Bacalu    |    26 Feb 2006   •   00:00
Preferinte si simetrii
FICTIUNI
Cercetarea stiintifica, grea meserie. Unii masoara suprafetele si unghiurile chipului omenesc, altii studiaza simetria dansatorilor de ambele sexe, un grup reduce la formule matematice pozele frumoaselor din Playboy, cei cu adevarat curajosi alcatuiesc clasamente ale atractivitatii bazate pe mirosul de transpiratie.

Iu toate aceste eforturi, nu sunt inca foarte clare criteriile pe care se bazeaza atractia reciproca, cat despre dragostea adevarata, lung e drumul pana la intelegerea acestui miracol.

Lista regulilor stiintifice, regulamentul jocului dragostei se contureaza incet, incet. Apar la inceput ochii mari si feminini ai manechinelor (vezi si rubrica "machiaj"), dar si coapsele musculoase ale atletilor. Cu riscul de a repeta o banalitate, dragostea depinde atat de comportament, cat si de biologie. Sa incepem cu simetria dreapta/stanga, al carei prim exemplu este diviziunea celulara - primele imagini filmate ale acestui tulburator fenomen au fost primite cu aplauze entuziaste la un festival de film stiintific de la Paris, in anul 1968.

Un individ inzestrat cu o buna simetrie ar avea o zestre genetica adecvata supravietuirii, ar trebui sa fie sanatos si fertil. Atat barbatii, cat si femeile ii considera atragatori pe membrii simetrici ai sexului opus, sustine Randy Thornton, de la Universitatea din New Mexico. Tot el remarca faptul ca femeile sunt mult mai pretentioase decat barbatii. Natural, ele se simt si chiar sunt subiectul competitiei sexuale, de aici si justificata lor pretentie de a li se face curte, de a fi "cucerite". Mare noutate...

Devendra Singh, de la Universitatea Texas, ne asigura ca forma corpului conteaza enorm in mecanismele atractiei. Ea studiaza factorul WHR, adica raportul talie/coapse (waist-hips relationship) si ajunge la concluzia, deloc surprinzatoare, ca femeile cu talia mult mai subtire decat coapsele (cun un WHR de 0,7!) sunt cele mai dorite de barbati. De ce? WHR este o indicatie a rezervelor de energie necesare, printre altele, la cresterea plozilor. Persoanele cu un WHR apropiat de ideal sunt mai putin susceptibile de boli cardiovasculare, cancer si diabet, iar femeile concep cu mai multa usurinta. Concluzia doamnei Singh: "Frumusetea ne ofera sanatate si fertilitate". Admirabil.

Hormonii feminini, estrogenii, limiteaza cresterea oaselor jumatatii inferioare a fetei si a fruntii, ceea ce scoate in evidenta ochii. Chipul barbatilor este sculptat de testosteron, care permite cresterea mandibulei si face fruntea mai proeminenta, elemente sigure de atractie, care explica si succesele chirurgiei plastice, pusa mereu pe imbunatatirea simetriei, la ambele sexe.

Am ajuns la mirosuri. Persoanele simetrice au un miros mai placut, fapt studiat de acelasi Thornton, care si-a convins studentele sa adulmece tricouri barbatesti transpirate si sa le dea note pe o scala a atractivitatii. O prima concluzie, femeile sunt atrase de barbati cu o zestre genetica asemanatoare cu a lor. Nu vom vorbi prea mult despre feromoni, acele misterioase semnale chimice produse de organism pentru a comunica disponibilitatea pentru reproducere. Se stie ca in genomul uman exista peste 1.000 de gene olfactive si doar 300 vizuale, fapt care a starnit interesul cercetatorilor, dar si al creatorilor de parfumuri.

Lucrurile sunt totusi neclare. In lumea animala feromonii transmit atractia sexuala, elefantii maturi au un miros pe care cei tineri nu-l pot reproduce si care le spune femelelor: "Am si talent si experienta", la fel, desi la cu totul alte dimensiuni, la soareci. Si in restul regnului animal.

Multi experti nu cred in rolul feromonilor la oameni. Jianzhi Zhang, de la Universitatea Michigan, sustine ca o gena care a suferit o mutatie acum 23 de milioane de ani la stramosii omului le-a dat sansa de a vedea culorile, astfel incat masculii au remarcat imediat, de la distanta, fundul de un rosu aprins al femelei gata de impreunare. Feromonii par sa fie depasiti de semnalele vizuale, cel putin la oameni, care si-au pierdut de mult organul specific de receptie, cel vomeronazal, care transmitea informatia de la nas direct la creier.

Pana la urma, vechiul si inteleptul proverb: "Cine se aseamana se aduna" isi dovedeste valabilitatea. Partenerii asemanatori isi iubesc mai mult copiii, sunt mai altruisti, mai dispusi si mai capabili sa mentina o relatie viabila, de lunga durata, afirma canadianul J.P. Rushton.

Sa nu uitam de umor, desi el are semnificatii diferite pentru fiecare sex, femeile sunt atrase de barbatii care le fac sa rada, barbatii prefera femeile care rad la glumele lor. In fine, un grup de cercetatori, Eric Bressler, Eva Klohnen, Helen Fisher si Stephen Emler, a ajuns la concluzia ca dragostea romantica este mai intensa decat atractia sexuala (dupa studii intense de vizualizare a creierului), iar cea mai cautata caracteristica a partenerului este fidelitatea.

Toate bune si frumoase, dar ma intreb de ce nu-mi iese din cap amintirea unui slogan nerod vazut acum cateva decenii in vitrina unui magazin de aparatura electronica: "Barbatii prefera inalta frecventa, inaltei fidelitati".
×
Subiecte în articol: editorial femeile