Dincolo de posibila intentie de a-i administra o lovitura lui Eugen Nicolaescu, lider liberal care s-a inscris in ultimul timp de partea lui Calin Popescu Tariceanu, remarcele lui Traian Basescu dezvaluie un adevar. Domnia sa are deja semnale ca aplicarea Pachetului de legi privind Sanatatea va fi un dezastru. Si pentru ca, om politic de instinct, presedintele
a intuit cat l-ar putea costa electoral faptul ca a sprijinit asa-zisa reforma din Sanatate, se grabeste sa
se lepede de legile
lui Nicolaescu
La un moment dat de pe parcursul emisiunii Pro Vest, Traian Basescu a simtit nevoia de a se intoarce pe teritoriul realitatilor autohtone din ratacirea pe meleagurile relatiilor internationale, pentru a declara: "Ieri am semnat pentru promulgare pachetul de legi pentru sanatate. Am avut cateva discutii si am sustinut deschis acest motiv. Exact din acest motiv nu l-am trimis inapoi la Parlament, dar vor fi lucruri care trebuiesc corectate in acest pachet".
Ziaristul il intreaba daca domnia sa considera ca situatia din Sanatate este in continuare necorespunzatoare. Presedintele se grabeste sa raspunda: "Da. Da, si va fi un pachet extrem de dificil de aplicat, care in unele zone cu certitudine va trebui corectat".
Interviul lui Traian Basescu s-a referit pe larg la relatia sa cu premierul Calin Popescu Tariceanu. Relatia dintre Palate cantareste enorm in pastrarea stabilitatii politice. Asta explica intr-un fel publicitatea supradimensionata facuta momentului de confesiune de la Pro Vest in dauna altor momente din interviul lui Traian Basescu.
Unul dintre aceste momente il reprezinta indiscutabil cel in care presedintele s-a referit la Pachetul de legi privind Sanatatea. Tinand cont de locul crucial al Sanatatii in Romania de azi, momentul din interviu ni se pare extrem de important. Mai important chiar decat cel vizand avatarurile relatiei dintre cele doua Palate.
Nu-l vom chestiona pe domnul presedinte de ce a semnat Pachetul de legi avand constiinta clara ca va trebui corectat serios. Sa admitem ca, in ilustra-i intelepciune, n-a vrut sa provoace o criza politica majora, ministrul Sanatatii beneficiind de sprijinul neconditionat al lui Calin Popescu Tariceanu si al conducerii PNL.
Nu-l vom intreba pe domnul presedinte nici de ce n-a intreprins nimic pentru a stopa la vremea respectiva trecerea Pachetului de legi prin Parlament fara dezbateri, prin procedeul abuziv al asumarii raspunderii.
La vremea respectiva, luptatorul neobosit pentru adoptarea acestor legi prin asumarea raspunderii a fost premierul Calin Popescu Tariceanu. Domnia sa e principalul responsabil pentru dezastrul produs de aplicarea acestor legi.
O responsabilitate egala are insa si Traian Basescu. Saptamani in sir, medicii i-au atras atentia ca Pachetul e o catastrofa. Colegiul Medicilor din Bucuresti i-a trimis la 9 no-iembrie 2005 un Apel prin care ii cerea sa medieze in conflictul cu Eugen Nicolaescu. Presedintele nu l-a luat in seama. N-a luat in seama nici protestele din presa, nici interventiile lucide.
La 17 ianuarie 2006, presedintele a patronat un moment tipic ceausist: lansarea cu cantece si drapele la Palatul Parlamentului a Pachetului de legi. Traian Basescu nu numai ca a binecuvantat Pachetul prin prezenta insului sau fizic la sindrofie, dar, mai mult, a inaltat elogii asa-zisei reforme din Sanatate.
Ne vom opri, in schimb, la semnificatia neasteptatei delimitari a presedintelui de un Pachet de legi pe care l-a sprijinit pana la a-i inalta cantari sarbatoresti.
Traian Basescu isi face chiar un soi de autocritica, pentru ca a sustinut deschis acest Pachet de legi.
Destinul sau prezidential e marcat de numeroase astfel de momente de automustrare. Nu e, cum s-ar crede, expresia unei crize de sinceritate. E un viclesug politicianist. Ori de cate ori a simtit ca o decizie care s-a bucurat de sprijinul sau public se profila a avea consecinte nefaste in realitate, Traian Basescu s-a grabit sa recunoasca public faptul ca a gresit. O face acum si cu Pachetul de legi privind Sanatatea. Ba mai mult, domnia sa marturiseste ca a avut chiar ezitari inainte de a-l promulga.
Ce inseamna asta?
Dincolo de posibila intentie de a-i administra o lovitura lui Eugen Nicolaescu, lider liberal care s-a inscris in ultimul timp de partea lui Calin Popescu Tariceanu, remarcele lui Traian Basescu dezvaluie un adevar. Domnia sa are deja semnale ca aplicarea Pachetului de legi privind Sanatatea va fi un dezastru. Si pentru ca, om politic de instinct, presedintele a intuit cat l-ar putea costa electoral faptul ca a sprijinit asa-zisa reforma din Sanatate, se grabeste sa se lepede de legile lui Nicolaescu.
E, neindoielnic, un moment care ar trebui sa ne atraga atentia asupra cinismului politic al presedintelui. Dar si un moment care ar trebui sa ne faca s-o rupem la fuga: Vine Dezastrul! Dezastrul aplicarii in practica a Legilor Sanatatii. Un dezastru atat de mare, incat Traian Basescu a fost in stare sa se urecheze ca le-a sustinut deschis.