x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Pretul gazelor: o murdarie fara margini a UE

Pretul gazelor: o murdarie fara margini a UE

de Ilie Serbanescu    |    21 Mar 2006   •   00:00
Pretul gazelor: o murdarie fara margini a UE

De ce n-a cerut UE Austriei, de pilda, sa desfaca energia electrica pe care o obtine ieftin din sursele hidro abundente cu care a lasat-o Dumnezeu la preturile ridicate la care este obtinuta electricitatea din surse termo?

Avand in vedere ca este deja obligat si va continua sa fie obligat sa plateasca mereu mai mult pentru gazele naturale pe care le consuma, romanul are dreptul sa stie de ce trebuie s-o faca acum si in continuare.

Asa cum cerinta Uniunii Europene de a se desface energia la preturi acoperitoare ale costurilor are intreaga indrituire economica, tot asa reclamarea din partea acesteia a unei "paritati" a preturilor la gazele din productia interna cu cele la gazele din import nu are absolut nici o justificare. Fara indoiala, preturile de desfacere a gazelor din productia interna trebuie sa tina cont de preturile de pe pietele internationale, dar o "paritate" este ridicola si necesara, dincolo de faptul ca este contraproductiva.

Cerand aceasta "paritate", UE a facut un lucru strict incorect, mai ales ca se dovedeste un act interesat. Ca negociatorii romani au acceptat asa ceva este o alta problema, fiind vorba de un act clar de sabotaj al intereselor nationale, pentru care cei responsabili ar trebui sa raspunda.

"Paritatea" cu pricina a fost acceptata pe vremea cand gazele din productia interna erau livrate cu 60 dolari mia mc, iar gazele din import costau 140 dolari mia mc si cand atingerea "paritatii" nu a parut, probabil, negociatorilor romani un capat de tara. Acum, gazele din import au sarit la un pret de 285 dolari mia mc si "paritatea" apare si mai indepartata, cu toate ca gazele din productia interna sunt desfacute la un nivel care aproape il atinge pe cel al "paritatii" de atunci. Acum insa abia se vede mai clar disfunctia acceptata atunci de negociatorii romani. Caci, de fapt, insusi principiul "paritatii" nu trebuie acceptat. Pur si simplu, pentru ca nu avea ratiunea economica si pentru ca ascundea, de fapt, cea mai josnica stratagema de anulare a unui atu pe care Romania il primise de la Dumnezeu, si nu de la Uniunea Europeana. Vrea sa zica, sarmana Romanie avea si ea un dar lasat de Dumnezeu - niste zacaminte de gaze care, la nivelul consumului actual, ii asigura cam 60% din nevoi - si vine UE si profita de pe urma faptului ca Romania se afla la stramtoare si intr-o acuta lipsa de capacitate de negociere si ii impune sa stabileasca astfel preturile incat sa-si anuleze acest cadou de la Dumnezeu! De ce pentru unii muma si pentru altii ciuma? De ce n-a cerut UE Austriei, de pilda, sa desfaca energia electrica pe care o obtine ieftin din sursele hidro abundente cu care a lasat-o Dumnezeu la preturile ridicate la care este obtinuta electricitatea din surse termo?

Murdaria cererii UE privind "paritatea" preturilor este insa alta. Si este mare de tot. Daca, hai sa admitem, "paritatea" respectiva mai putea fi considerata un fel de punere pe picior de egalitate a factorului principal de productie (energia) in Romania fata de alte tari din UE, faptul ca se stia prea bine ca productia interna de gaze a Romaniei va fi scoasa la privatizare (tocmai la presiunea UE) si deci preluata de companii vest europene capata o dimensiune sordida. Se impune mai intai ca pretul gazelor din productia autohtona sa creasca la nivelul celor din import, apoi se preia aceasta productie lasata de Dumnezeu romanilor si se incaseaza profiturile fabuloase si certe care rezulta. Frumoasa lucratura! Jumatate din productia interna de gaze romaneasca a si fost preluata de OMV, o data cu Petrom. Cealalta jumatate asteapta privatizarea Romgaz! Populatiei din Romania i se impune sa plateasca preturi nejustificat de mari la gaze pentru a asigura unor companii vest-europene profituri din exploatarea unor resurse naturale pe care statul roman este pus sa le cedeze acestora. Pai, asta este o porcarie fara margini!

×
Subiecte în articol: editorial producţia gazele