x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Prim-ministrul, ghiocel prin Europa

Prim-ministrul, ghiocel prin Europa

de Petru Calapodescu    |    25 Apr 2013   •   17:29

Ne mai şi înşelăm. Uneori, rău de tot. Îmi imaginasem că premierul Victor Ponta va folosi turneul prin Europa, participarea la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, întâlnirile sale cu înalţi oficiali europeni spre a şterge impresia că România e o ţară de troglodiţi, de tembeli, care anul trecut au călcat în picioare valorile europene, vrând să-l demită pe Băsescu, aşa încât a fost nevoie ca personaje de pe la Bruxelles sau Straubourg să ne bage minţile-n cap. Mă aşteptam ca Victor Ponta să reprezinte România, iar nu pe Traian Băsescu, şi să-şi facă interlocutorii să priceapă că aşa-zisa coabitare cu preşedintele e o concesie pe care el, premierul , o face spre a se putea cât de cât ocupa de administrarea ţării, iar nu de jocuri şi diversiuni  politice. De care Băsescu nu se mai dezbară şi nu se va dezbăra cât o mai sta la Cotroceni. Ci, la adăpostul unor declaraţii proprii adormitoare şi chiar al unor laude absurde, rupte de realitate, va plesni Cabinetul prin intermediul ţârcovnicilor săi şi al tot felul de "mişcări" şi grupări politice ivite peste noapte. Şi având ca scop final inocularea dihoniei în liderii USL şi spargerea acestei alianţe care, anul trecut, a cutezat, având comanda şi sprijinul popular, să iniţieze demiterea sa.

Or, comportamentul premierului a fost cu totul şi cu totul altul decât cel firesc, altul decât cel care ar fi răspuns unor adevăruri. Absolut stupefiant, Victor Ponta s-a dovedit a-şi fi luat în bagaje tone de cenuşă. Pe care , luând poziţia ghiocelului, şi-a turnat-o în cap, vorbind despre "angajamentul Guvernului şi al ţării faţă de valorile europene" şi, mai ales, despre obligaţia noastră, a românilor, de "a învăţa lecţia trecutului". Tradus, vine cam aşa: Am înţeles că n-aveam voie să-l demitem pe Băsescu, am priceput de ce ne-aţi pus pe coji de nuci, de ce v-aţi răstit la noi ca la ultimele sluguţe, ca la ultimii nevolnici, vă jurăm că o să fim ascultători şi cuminţi, că n-o să mai greşim. În numele cu a purtat premierul asemenea idei? Cumva al celor 7,4 milioane de români care au votat debarcarea lui Băsescu? Evident, nu aceştia - între care anul trecut se afla el însuşi - l-au mandatat. Dimpotrivă, ei se simt, mai ales după semnarea "coabitării" trădaţi de cel pe care l-au instalat la Victoria. Atunci?!

E greu de acceptat o asemenea schimbare de macaz, un asemenea lanţ de concesii făcute unui pesonaj detestat şi protectorilor săi din afară. De neacceptat, dar de înţeles dacă, eventual, pilula amară a mersului în genunchi e preţul plătit aceloraşi în schimbul promisiunii de susţinere a preamăririi rapide, eventual chiar din 2014. Mă tem, însă, că pentru un tânăr politician nu asta e calea de a se impune în propria ţară, de a câţiga şi a păstra respectul propriului popor, ca şi al oficialilor de peste hotare. Care au şi început să emită scrisori pe un ton pe care nu şi-l îngăduiau nici barem faţă de Boc şi de Guvernul lui. De bună seamă, pot fi nemulţumiri sau reţineri din partea unor organisme europene, dar ele se pot exprima civilizat şi în termeni decenţi.

Care să fie palierul de respect pe care Victor Ponta şi Cabinetul său socotesc că-i plasează Comisia Europeană pentru fondurile structurale ale UE în perioada 2014 - 2020, dacă funcţionarii de acolo îşi permit exprimări de tipul "propunerile României nu întrunesc condiţiile minime de calitate şi de credibilitate"? Fie spus, chiar s-ar putea ca Guvernul român să fi trimis niscaiva analize, soluţii şi propuneri aiurea, de vreme ce are informaţii după ureche. Pentru că  premierul nu are acces la lucrările Consiliului European, unde toceşte fotoliul, ca şi la şedinţa de acum, Traian Băsescu, care, revenit în ţară, informează doar cât şi cum crede el de cuviinţă Executivul. Să mai amintesc că despre acelaşi preşedinte, după sesiunea din toamnă a Consiliului European, Victor Ponta declara că a susţinut anapoda cauza României, pierzând miliarde de euro, iar acum  are alte idei: "Mă bazez pe preşedintele Băsescu şi pe experienţa sa de negociator, pentru a obţine cât mai multe fonduri în următorul cadru financiar al UE"? Ar fi de râs un asemenea cameleonism. Dar e de plâns.

×