x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Principiul “ cercurilor concentrice “ se intoarce in Europa

Principiul “ cercurilor concentrice “ se intoarce in Europa

de Vasile Leca    |    19 Mar 2015   •   10:34

Daca s-ar face o paralela intre optimismul de la inceput al unei Europe scapate de comunism, si imaginile de astazi ,am ajunge intr-un spatiu nebulos dominat de bajbiala si incertitudine . De ce s-a ajuns aici ? Simplu, autorii proiectului l-au construit” pe luna, pentru locuitorii de pe pamant”si au ajuns la situatia cand necunoscutele sunt tot mai frecvente iar raspunsurile tot mai inadecvate.

Daca initial, proiectul unei Europe unite si puternice era scopul central si dominat de sansa prosperitatii viitoare , acum liderii Uniunii Europene , “debusolati “ de evenimentele din Ucraina , abandoneaza pentru urmatorii 5 ani intentiile de extindere si integrare si formuleaza noi proiecte care sunt private cu scepticism de tot mai multi.

A aparut din ce in ce mai vizibil nehotararea strategica a celor care conduc destinele Europei si dorintele pentru pastrarea privilegiilor in contextul redimensionarii spatiului european. Ideia unor investitii masive se incearca sa devina prioritara , iar ,pentru a da credibilitate UE, formarea unei armate europene ar putea deveni un argument in confruntarile urmatoare.

Situatia este marcata si de urmarile crizei economice ,financiare si sociale, rezultat ( chiar daca nu se doreste ) al gestiunii dezastruoase a functionarilor de la Bruxselles. De regula, fiecare noua formula de executiv european venita la putere propune, planuri , masuri ce se doresc o “ revolutie “ in proiectul european. Situatia de astazi arata altceva , dupa invazia Rusiei s-a intrat intr-o alta dimensiune , redesenarea strategica a Europei.

Greu de prezis acum 25 de ani ca aranjamentele SUA si NATO vor trebuii dupa o perioada scurta ,sa fie “aranjate” din nou.Europa la inceput, s-a procupat de un proiect care trebuia sa conduca spre un spatiu unit ,puternic si prosper. Confruntarile de astazi cu fostul imperiu, arata o Europa nedecisa dominata de tot mai multe interese , condusa de 2-3 lideri care decat informeaza la Bruxelles despre deciziile care au fost luate.

Ce se intampla de fapt? Ordinea democratica din Europa a inceput sa se clatine dupa primele confruntari geopolitice cu Rusia care dupa caderea Zidului Berlinului si o perioada de loc confortabila de ignorare internationala acuza direct si cu etalarea fortei militare ca Vestul a incalcat niste “ intelegeri “ de natura geopolitica care au facut posibila deplasarea incet a prezentei UE si NATO la granitele Federatiei Rusei .

Sa fi ignorant expertii occidentali , la inceput , aceasta reactie a vecinului de la Rasarit? Greu de spus in conditiile in care SUA si implicit NATO au un plan de actiune militar iar Europa se zbate cu aplicarea unor sanctiuni care au efect economic dar nu schimba intentiile Moscovei.

Efectul situatiei a aratat , din pacate, serioase slabiciuni ale aranjamentelor de securitate pe continentul european.Pe buna dreptate , expertii din domeniu remarcau faptul ca “ vulnerabilitati economice majore sporite de criza financiara , criza zonei euro”,au creat probleme geopolitice actuale ,care streseaza enorm societatile europene”.
Ca si cum nu ar fi destul, ce se intampla in vecinatati (Orientul Mijlociu si alte regiuni ) dupa “ primavara “ sperantei, afecteaza Europa prin dezordine “organizata” producatoare de haos ,conflicte inter-religioase , sectare si catastrofe umanitare . In ultima instanta, se poate vorbi de aparitia neantelegerilor dintre luma crestina si o parte a lumii islamice.

Conflictul dintre religiile celor doua lumi ne duce cu gandul la analiza lui Samuel Huntigton dar si la faptul ca democratia europeana se afla in fata unei avalanse de confruntari la care este greu de rezistat.Un aspect ramane, Europa se afla in criza ,din care cum va iesi, nu stiu multi . Filozoful german Jugen Habermas a folosit primul sintagma complexa “ criza Uniunii Europene “ sublinind ca “viclenia ratiunii economice ,mai précis a lipsei de ratiune economica si financiara a readus chestiunea viitorului Europei pe agenda politica”. Paralizia din interiorul UE –dupa Habermas - este , de fapt , o “tacere vinovata”a liderilor statelor membre care, ascunde divergentele profunde priviind viitorul Europei. Se evita o intrbare : Ce se doreste de la UE ? O Uniune europenizata sau o Uniune a statelor natiune ? O Europa cu 2- 3 viteze condusa dupa principiul cercurilor concentrice ? O viziune federalista ? Greu de spus.

La Bruxelles, se decide acum mandatul politic pentru Summitul de la Riga al Parteneriatului Estic care spre defunctul de la Vilnius se desfasoara in alte conditii, cu doua forte militare (Rusia si NATO ) aflate la inceputul unui proces de confruntare.

Sefii de state si guverne prezenti la Bruxelles au o noua sansa, prin deciziile lor , sa arate Europei o maturitate atat de necesara solutionarii problemelor in care a intrat batranul continent.

Cetatenii europeni asteapta linistea, dar pana cand , asta pentru ca inainte de a fi “ uniti in ostilitate “ acestia au inceput sa fie uniti in euroscepticism.

Intr-o perioada cand lumea traia mai frumos si mai optimist, Victor Hugo folosea, pentru prima data , sintagma “ Statele Unite ale Europei “ speranta a europenilor, si isi dorea sa-si marcheze viata prin fondarea acestui vis care sa exprime “libertatea europeana si pacea universala “ .Frumos vis si ar fi pacat sa nu ramana , macar o speranta,

×