x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Privatizare Petrom: deciziile s-au simplificat

Privatizare Petrom: deciziile s-au simplificat

27 Apr 2004   •   00:00

In cursa pentru privatizarea Petrom au mai ramas doar trei competitori:(...)

(...)compania austriaca OMV, cea maghiara MOL si o companie americana din a doua linie, Occidental Petroleum. Retragerea pe ultima suta de metri a colosului rus Gazprom - lider totusi pe piata gazelor naturale dar mai putin actor pe piata petrolului - a simplificat problemele pentru autoritatile de la Bcuresti. Probabil, Gazprom - competitor si la privatizarea distributiilor romanesti de gaze naturale - isi rezerva obiectivele (si presiunile) pentru un plasament in acest domeniu. Ceea ce usureaza decizia in ceea ce priveste Petrom a autoritatilor de la Bucuresti, care pot fi mai relaxate politic pentru a analiza ofertele economice, consistenta si adecvarea lor.

Privatizarea Petromului catre MOL ar depasi in semnificatie reconcilierea istorica romano-maghiara din ultimii ani, echivaland cu o vindere a concernului Renault catre Volkswagen in reconcilierea franco-germana trambitata ca model. Francezii nu au ajuns insa sa-si vanda Renault-ul si, daca romanii trebuie sa-si vanda Petrom-ul, nu vor supara pe nimeni in cazul in care ii vor alege pe americani sau austrieci. De partea unei asemenea alegeri sunt argumente economice solide, care pot justifica oricand decizia: atat OMV-ul austriac cat si Occidental Petroleum sunt, fiecare, cu mult mai puternice decat MOL.

In cazul in care Occidental Petroleum vizeaza iesirea din linia a doua a companiilor petroliere americane, ramane un mare semn de intrebare daca o asemenea iesire poate fi asigurata printr-o expansiune in zona central si est-europeana, inaugurata eventual cu o achizitie a Petrom-ului. Dincolo de un potential nu tocmai cine stie ce, zona are probleme extrem de complicate care nu reprezinta deloc atuuri pentru o companie americana. Zona nu are resurse petroliere, iar infrastructurile existente nu sunt restructurate. Pertom nu face exceptie, ba din unele puncte de vedere este chiar un exemplu notoriu. Desi este singura companie din zona ce detine resurse, acestea sunt pe cale de epuizare. Iar in materie de restructurare, Petrom este prima pe lista, din cauza numarului imens de salariati raportat la cifra de afaceri realizata.

Cea mai probabila alegere va fi se pare OMV, care este posibil sa faca si cea mai consistenta oferta. Interesul OMV pentru Petrom este, pe un plan mai general, interesul austriac pentru zona. Aceasta este considerata un „fief propriu" de catre cercurile de afaceri din placa turnanta pe care o reprezinta Austria. Capacitatea managerilor austrieci, mai apropiati de zona cu pricina, este probabil mai mare in a intreprinde mai fara probleme restructurarea necesara, inclusiv cea de personal. In plus, cu un areal mai extins la dispozitie, va putea da o valorificare financiar mai profitabila petrolului (de calitate superioara) exploatat din Romania si celui importat din afara zonei.

×
Subiecte în articol: editorial