x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Proiectele se fac punand umarul

Proiectele se fac punand umarul

de Laszlo Borbely    |    06 Mar 2006   •   00:00
Proiectele se fac punand umarul

Oamenii trebuie sa inteleaga ca au primit case gratuite de la stat si ca de modul cum le folosesc, cum au grija de ele depinde si confortul lor pe termen lung.

Suntem o echipa si in procesul de reconstructie a caselor luate de ape, la fel cum trebuie sa fim in toate programele. Statul aloca fonduri, coordoneaza programe, dar trebuie ca de fiecare data sa se implice si autoritatile locale, care trebuie sa fie aproape de cetateni, precum si beneficiarii. Un ministru nu poate sta zi de zi pe santiere, pentru ca are in grija concomitent zeci de proiecte, elaboreaza strategii si asigura relatiile internationale cu ministere similare, cu alte institutii internationale.

M-am deplasat de cate ori a fost nevoie in judetul Timis si in celelalte zone afectate de inundatii, de zeci de ori am luat satele la rand si am vazut casele in diverse stadii. Dar in afara de cele aproape 1.000 de case reconstruite in Banat si de miile de tone de materiale de constructii distribuite in alte regiuni, Agentia Nationala pentru Locuinte a mai dat in folosinta anul trecut si alte circa 3.500 de apartamente, iar in paralel am mai pietruit sute de kilometri de drumuri comunale, am mai realizat sisteme de apa in zeci de sate si am pus bazele unui strategii pentru reabilitarea blocurilor de locuit.

Ca uneori lucrurile nu merg asa cum vrem noi, se mai intampla. Nimic nu se poate face peste noapte, mai ales in constructii. Dar fiecare trebuie sa-si faca treaba si sa-si respecte obligatiile din contract.

In timpul deplasarilor in teritoriu am observat ca reprezentantii ANL din zona nu reuseau sa raspunda problemelor pe care le aveau de gestionat si ca exista o ruptura intre conducerea centrala a agentiei si acestia. Din acest motiv, am cerut reorganizarea structurii ANL, astfel incat activitatea in teritoriu sa fie mai eficienta. Drept pentru care s-a renuntat la oficiile teritoriale si au fost infiintate opt posturi de manageri de proiect pentru toata tara, subordonati direct directorului general al Agentiei Nationale pentru Locuinte. Cei opt manageri vor fi selectati pe baza de concurs, pentru ca avem nevoie de profesionisti si cel mai mult vor conta calitatile de buni organizatori, pentru ca ei vor coordona activitatea reprezentantilor ANL din teritoriu, dar si vor asigura relatiile cu autoritatile locale si vor controla calitatea lucrarilor executate de constructori.

De la principiul de la care trebuie sa se plece este ca trebuie executate lucrari de calitate. Casele sunt in garantie si orice reparatie se face pe banii constructorilor. Dar de acum incolo raspund si cei care inchid ochii atunci cand apar astfel de rabaturi. Am sanctionat conducerea ANL din Timis cand nu au fost respectate termenele de executie si vom sanctiona orice abatere.

In Timis, o deficienta care a aparut si care este remediata in acest moment este cea a cosurilor de fum pentru unele case din lemn. Unul din constructorii de case din lemn a adaptat un proiect de cos de fum de la o casa pe structura metalica. De aceea, cateva case au avut probleme. Dar imediat ce am fost sesizati, am trimis o echipa in control de la ANL si de la Inspectoratul de Pompieri, care a constatat ca nu s-a respectat distanta legala la care trebuie sa fie construite cosurile fata de peretii din panouri de lemn. Imediat constructorul a si trecut la remedierea lucrarilor, pe banii lui.

Oamenii s-au plans ca a aparut umezeala in camere. Nu este vina ANL si nici a constructorilor, ci a proastei utilizari a acestor case, spun specialistii. Toate casele din Banat au montate ferestre tip termopan. Ferestrele cu sistem termoizolant, asa-zisele termopane, necesita aerisirea zilnica a camerelor. In instructiunile de folosire pentru toate aceste tipuri de ferestre este trecut ca geamurile trebuie deschise zilnic, altfel apare umezeala in camere. Si nu este vorba numai de casele reconstruite de Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL), ci de toate ferestrele cu termopan, fie ca este vorba de apartamente de bloc sau case de lux.

Oamenii trebuie sa inteleaga ca au primit case gratuite de la stat si ca de modul cum le folosesc, cum au grija de ele depinde si confortul lor pe termen lung. La fel si autoritatile locale trebuie sa fie mai vigilente si sa ne sesizeze imediat ce apar probleme, pentru a le rezolva impreuna. Eu cred ca fiecare trebuie sa raspunda in pozitia in care este. Am reconstruit aproape 1.000 de case, in mai putin de cinci luni, cu fundatie si din materiale de constructie adevarate, cu tehnologii noi, nu din chirpici si vaiuga. Acum proprietarii trebuie sa aiba grija de proprietatea lor.

Suntem parteneri in a rezolva problemele, de la autoritati locale, beneficiari, constructori, Agentia Nationala pentru Locuinte si minister si fiecare trebuie sa-si asume partea de responsabilitate.
×
Subiecte în articol: editorial case