x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Publicati registrul-jurnal

Publicati registrul-jurnal

de Radu Tudor    |    07 Sep 2006   •   00:00
Publicati registrul-jurnal

In anul 2004, Ministerul Apararii Nationale raspundea cu urmatoarele precizari unei solicitari venite din partea unui judecator: "Din studiul registrului-jurnal pentru evidentierea retelei informative al Comandamentului Marinei Militare Constanta, inventariat sub nr. 39/1972, rezulta ca numitul Basescu Traian, nascut la data de 04.11.1951, a fost colaborator al organelor de contrainformatii militare, avand dosarul personal nr. 3990/09.11.1973. Nu i s-a stabilit nume conspirativ. La data de 27.09.1976 s-a incetat legatura cu acesta. Dosarul personal cu numarul de mai sus a fost transferat la Inspectoratul Judetean Constanta al Ministerului de Interne, cu adresa nr. 00151392/29.09.1976. Fosta UM 0632 (Directia a IV-a) nu a preluat arhiva creata de Securitatea judetului Constanta. Nu a fost identificat procesul-verbal de distrugere a dosarului personal nr. 3990".

Citind precizarile MApN, esti aproape convins ca Traian Basescu a colaborat cu Directia a IV-a Contrainformatii Militare din cadrul Departamentului Securitatii Statului.

Pe de alta parte, dupa multe ezitari si mesaje relativ contradictorii, seful statului s-a hotarat sa aiba o iesire publica pe tema colaborarii sale cu Securitatea. La Antena 3, Traian Basescu a declarat raspicat: "Nu am semnat nici un angajament cu Securitatea, nu am dat nici o informare, niciodata".

Pana la orice proba contrarie, il credem pe Traian Basescu. Daca zice omul in direct, pe postul de televiziune al adversarului sau Dan Voiculescu, ca nu a colaborat, trebuie sa luam de bune spusele sale.

Dar declaratia presedintelui si mentiunea din documentul MApN se bat cap in cap. Avem doua variante. Fie subofiterul de la arhiva MApN de la Pitesti si-a mintit superiorii, inventand un document care nu exista. Si atunci avem de-a face cu o fapta grava, ce atrage dupa sine chiar o responsabilitate penala.

Fie documentul exista si Traian Basescu a fost trecut drept informator al Directiei a IV-a fara cunostinta sa. Lucrul acesta il putea face ofiterul de contrainformatii care era responsabil cu racolarea elevilor Institutului de Marina din vremea aceea. Poate pentru ca avea norma de racolare si trebuia sa raporteze superiorilor un numar mare de informatori.

Fara o nota informativa redactata de studentul Basescu, fara un angajament scris, nu putem vorbi despre colaborarea presedintelui cu Securitatea.

Un fost ofiter de contrainformatii militare mi-a dezvaluit insa ca existau si informatori ce furnizau doar verbal informatii, in cadrul unor discutii cu ofiterul. Apoi acesta redacta un raport in urma informatiilor obtinute, mentionand sursa. Dar daca nu avem nici rapoarte ale ofiterului CI, Traian Basescu nu poate fi acuzat ca a fost informator al Securitatii.

Faimosul registru-jurnal care il mentioneaza pe Traian Basescu drept informator este un tabel, insirat pe mai multe pagini. Sunt circa 10 rubrici, unde se gasesc numele si prenumele a peste 500 de persoane. Registrul era gestionat de ofiterul directional pentru Marina Militara din cadrul Directiei a IV-a. Acest tabel are caracter de document strict-secret, ca majoritatea documentelor Directiei a IV-a, preluate de MApN din arhiva Securitatii in decembrie 1989. L-am auzit pe maestrul Ion Cristoiu intrebandu-se de ce se afla aceste documente la MApN si nu la SRI. Pentru ca echipa ce a fost numita in fruntea Armatei in decembrie 1989, in frunte cu generalul Nicolae Militaru, a dorit sa puna mana si sa distruga dovezile colaborarii lor cu sovieticii. Sunt si alte nume, foarte sonore, in acele dosare.

Dar iata ca arhiva UM 0632 - Directia de Contrainformatii Militare a Departamentului Securitatii Statului, atat de importanta pentru a lamuri aspecte esentiale din decembrie 1989, loveste si dupa 16 ani. Direct in plexul puterii de la Bucuresti, indicand ca presedintele ar fi colaborat cu "organele".

Ca sa nu mai existe nici un fel de alta suspiciune, ar trebui ca MApN sa transmita la CNSAS acel registru-jurnal, pentru ca apoi sa fie dat publicitatii, in facsimil. Astfel se va lamuri total un aspect extrem de important din trecutul presedintelui Romaniei.

×
Subiecte în articol: basescu traian editorial