x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Punctul pe Ei. Conspirația foștilor împotriva prezumției de încătușare?

Punctul pe Ei. Conspirația foștilor împotriva prezumției de încătușare?

de Dan Dumitrescu    |    08 Mar 2016   •   15:00

Marșul triumfal al mândruței Kovesi către un nou mandat în fruntea DNA se confruntă cu un afront absolut surprinzător. Darren White, fost reprezentant al US Secret Service în Europa de Est, a mototolit fără menajamente poleiala în care era ambalată până acum șefa cătușelor anticorupție. Este adevărat că declarațiile lansate în piața publică de fostul oficial american nu îmbogățesc nicicum cunoașterea.

Omul nu spune nimic nou. Despre îndoieli serioase în privința neutralității în activitatea DNA, despre țintele politice care au subordonat corectitudinea și acțiunea obiectivă a DNA s-a comentat mult și bine în peisajul media. Surprinzător este doar faptul că cel care își permite astfel de sincerități aparține unei zone dinspre care doamna Kovesi importa până acum doar elogii fără număr și fără suport real.

Chiar împricinatul Darren White, pe când mai era încă mandatat oficial în Europa, deci nu cu mult timp în urmă, recita ode despre șefa DNA. Și, în aceste condiții, o întrebare se impune de la sine. Care este motivul care a dat cep sincerității domnului White? Fiindcă despre incontinență informativă nici nu poate fi vorba la un antrenat de rang superior în US Secret Service.

Oficialii Ambasadei SUA la București nu s-au grăbit să corecteze stricăciunile ”strategice” generate de Darren White. Ni s-a sugerat doar faptul că domnul White nu vorbește în calitate oficială, că domnia sa este doar un fost care nu gestionează la ora actuală decât opinii strict personale. Mergând mai departe observăm noi că tot un fost este și realizatorul interviului.

Un fost sub acoperire, dar un fost și actual susținător al altui fost. Fostul președinte al României. Cel care era oficial pe vremea când și domnul Darren White era la fel de oficial. Și atunci, încercând să găsim răspuns la întrebarea de mai sus, putem ajunge la concluzia că mândruța Kovesi este vizată de o conspirație a foștilor care, mai nou, vor să-și distrugă propria creație. Iar un asemenea scenariu nu poate fi valabil decât în condițiile unei severe schimbări de macaz.

Mă gândesc la un alt pupitru de comandă al DNA. Pupitru care va conserva vechile metehne, dar cu bătaia vântului din alte direcții. Astfel încât foștii protejați să fie retrogradați la statutul de victime ale prezumției de încătușare.

×