x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Punctul pe Ei. Decizia CCR forțează soluția perversă a schimbării fără schimbare

Punctul pe Ei. Decizia CCR forțează soluția perversă a schimbării fără schimbare

de Dan Dumitrescu    |    14 Mar 2016   •   16:15

E de belea. Decizia prin care Curtea Constituțională desființează colaborarea dintre DNA și SRI lovește la greu în metehnele statului de drepți. Iar reacțiile generate de trecerea în ilegalitate a binomului polarizează drastic societatea. Sigur, nimeni nu îndrăznește să atace la înălțime, nimeni nu îndrăznește să pună în discuție justețea deciziei CCR. Turnesolul respectivei hotărâri separă totuși taberele, dar pe alte criterii. Partizanii abuzului se străduiesc din răsputeri să găsească soluții perverse ale schimbării fără schimbare. Iar dimpotriva acestor manevre se situează acei rezistenți care se încăpățânează să considere că statul de drept mai constituie încă o perspectivă viabilă pentru biata Românică.

Adevărul în legătură cu acest subiect este unul simplu. Un adevăr de bun simț și ușor de înțeles dacă-l tratăm dincolo de pretențioasele texte oficiale. SRI nu este îndrituit să facă justiție și interceptările, doar interceptările, nu pot proba vinovăția cuiva în instanțele de judecată. Iar când o asemenea realitate creează deranj la... organe, e de rău. Într-o astfel de situație putem trage concluzia că producția de dosare la hectar raportată de DNA este mai mincinoasă decât cincinalurile ceaușiste. Meseriașii susțin că interceptarea nu este decât busolă orientativă pentru procuror. Iar procurorul care nu este capabil să folosească o astfel de orientare pentru a produce probele materiale ale unei vinovății înseamnă că nu este decât un repetent al profesiei.

Băsescu, deși tătic al măreței cooperative ochiul și timpanul, a recurs după debarcarea din mandat la sincerități incontestabile. Știți cum e vorba aia. Depinde de ce parte a trebii te situezi. Fostul afirmă că nu este cutreierat de vreun regret pentru că ar fi creat niște instituții de forță. Dar mai zice el că aceste instituții de forță, atunci când sunt scăpate de sub control, devin periculoase. Zice, și zice pe bună dreptate. Nu regret însă dispariția fostului controlor. Nu regret nici faptul că actualul președinte nu are forța de a controla. Nu mai vreau controlori cu nume personal. Nu mai vreau nici procurori pe care divorțul de SRI i-a păgubit profesional la fel de tare precum i-a păgubit interzicerea anchetei cu pumnul de pe vremea lui Ceaușescu (Monica Macovei știe la ce mă refer). Vreau meseriași adevărați. Meseriași care au și cuțitul în confruntarea cu marii corupți. Nu doar pâinea!

×