x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Punctul pe Ei. Fotbal lăbărțat precum dâra de bou

Punctul pe Ei. Fotbal lăbărțat precum dâra de bou

de Dan Dumitrescu    |    23 Mai 2013   •   11:30

Finalul campionatului se consumă între apăsarea neputinței și lucrarea perversă a nimicniciei. Spuneam cândva că și cizma proastă are darul de a lăsa urme adânci. Realitatea cu care ne confruntăm argumentează convingător respectiva afirmație. Cotonogii incapabili să deseneze ierarhii riguros valorice bagă la înaintare concurența orgoliilor prostești și mușchiul pretențiilor stupide.
   
Clasamentul are coperți bine definite. Steaua a defilat în campionat. Dar prin cîștigarea titlului și-a asumat responsabilitatea de a-și demonstra cu adevărat valoarea în cupele europene. Abia acolo va obține certificatul autentic de bună purtare. Gloria Bistrița, pe de altă parte, are cel mai sigur bilet de călătorie spre B. În rest, așteptare tensionată.
   
Pandurii, Astra, Petrolul și CFR Cluj mențin suspansul în concurența pentru pașaportul european. Sentința va fi dată de rezultatele meciurilor din finalul campionatului și de rezultatul finalei în Cupa României. Tensiunea finalului de sezon face deliciul competiției. Numai că fotbalul nu este lăsat în firescul său. Intervine cizma despre care vorbeam.
LPF a înșirat meciurile ultimelor două etape de campionat ca pe o dâră a boului. Iar această lăbărțare afectează dubios condiția de start a unor echipe aflate în concurență directă. Astra și Pandurii se întâlnesc în ultima etapă a campionatului. Astra joacă duminică și miercuri. Pandurii joacă luni și miercuri. Așadar, avantaj clar Astra. Și justificată reacția lui Eugen Pârvulescu, cel care declară: ”Să lăsăm jocurile murdare și să jucăm fotbal. Vrem tratament egal”. Dar, de unde atâta egalitate? Când pentru președintele ligii patronul Astrei pare mult mai lăudat decât Marin Condescu.

Dictatul televiziunilor care au plătit bani grei pentru preluarea meciurilor din Liga 1 este justificat până la un moment dat. Dar, dincolo de obligațiile față de plătitori se întrevăd și alte obligații. Fiindcă, altfel, ziua finalei CL nu ar fi impus post negru în Liga 1. Sau, chiar dacă am respecta cu infinită sfințenie fotbalul înălțimilor, tot s-ar fi găsit soluția pentru a programa meciurile Astrei și ale Pandurilor la distanțe egale de timp.

Oricum, dincolo de jocurile de culise invocate de Eugen Pîrvulescu, peste puțin timp vom avea rezultatele finale ale anului competițional. Rezultatele sportive. Apoi vom aștepta, cu același interes, rezultatele examenului de licențiere și deciziile în consecință. Suntem curioși să constatăm dacă vor apărea și pe-aici cizme proaste.

×