x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Punctul pe Ei. Ponta a aruncat osul în troaca politică

Punctul pe Ei. Ponta a aruncat osul în troaca politică

de Dan Dumitrescu    |    05 Noi 2015   •   13:10

Ponta și-a anunțat demisia susținând că ar fi fost o mare greșeală să ignore solicitarea străzii. Deși consemnăm o premieră (fiindcă demisia lui Boc nu a fost decât un cadou făcut tăticului băsesc) mi se pare exagerat să discutăm acum despre onoare sau despre o lăudabilă asumare a responsabilității. Nu. Depunerea mandatului ar putea viza, eventual, în situație de criză, doar normalitatea. Numai că tocmai această normalitate poate lovi dur într-o societate parazitată periculos de jegoșenia politică. Fiindcă Ponta, prin demisia sa, nu a făcut decât să arunce osul puterii în troaca disputelor partinice. Iar hienele nu vor ezita să se sfâșie între ele pentru o astfel de pradă, nu vor ezita să arunce România în haos dacă un astfel de sacrificiu le poate aduce puterea.

Guvernul Ponta a bifat realizări demne de luat în seamă. Dar la fel de adevărat este și faptul că același guvern își asumase proiecte pentru care nu va mai răspunde concret niciodată. De aceea se poate spune că guvernul Ponta nu a picat, se poate spune că guvernul Ponta s-a salvat. Iar promițătoarele proiecte pontiste vor fi înmormântate definitiv. Pentru că cei care vor prelua puterea, indiferent de coloratura lor politică, se vor deroba lejer de angajamentele celor duși. Cuplul Gorghiu – Blaga a exersat deja lozinca primisiunilor NESUSTENABILE și nici Liviu Dragnea nu pare dispus să se încarce cu... teribilismele ăluia micu. Acesta ar fi un prim aspect care lovește în speranța de mai bine a românilor. O altă lovitură care ne vizează vine dinspre inevitabilele negocieri care au ca scop crearea unei noi majorități parlamentare. Negocieri care ar presupune compromisuri tot de noi decontate. Iar dacă nici acest exercițiu al compromisului nu va avea vreun rezultat, atunci va fi de belea. Fiindcă interesele economice ale României vor fi grav cotonogite de organizarea alegerilor anticipate.

Politicienii noștri, în marea lor majoritate, nu sunt doar niște netrebnici. Cinismul lor surclasează netrebnicia. Mă gândesc la faptul că tragedia de la clubul Colectiv a împroprietărit mincinos aceste bestii bipede cu sentimente de compasiune. Politicienii au vrut să lase impresia că sunt totuna în simțiri cu mulțimea care a demonstrat marți seara pe străzile Bucureștilor. Dar miercuri dimineața, imediat după ce Ponta le-a aruncat osul, guțanii politici au uitat definitiv de striviții vieții cu care, chipurile, empatizau. Lupta pentru putere i-a readus imediat la poza lor reală. Acea poză care i-a determinat pe manifestanții din stradă să scandeze: Toate partidele, aceeași mizerie.

×