x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Punctul pe Ei. Viitura vine dinspre Valu lui Traian

Punctul pe Ei. Viitura vine dinspre Valu lui Traian

de Dan Dumitrescu    |    15 Oct 2015   •   15:32

Curtea școlii nu mai are imunitatea îngrădirilor simbolice de altădată. Curtea școlii împrumută tot mai insistent vicii de larg consum, transformându-se în maidanul pe care performează, deopotrivă, profesori sau elevi. Viitura care în aceste zile inundă cu succes peisajul media a pornit de la o școală gimnazială din comuna Valul lui Traian.

Profesoara Elena Preda, directoare a respectivei instituții de învățământ, a alungat o elevă din școală pentru că aceasta nu purta la ore FUSTĂ NEAGRĂ, accesoriu obligatoriu al uniformei școlare. Mama copilului de 11 ani a protestat atât față de decizia directoarei cât și față de limbajul folosit de aceasta față de elevă. Limbaj recunoscut de directoare printr-o... negare: N-am făcut-o proastă. Am făcut-o nesimțită și am întrebat-o, ești proastă?

Această întâmplare și urmările ei impun câteva comentarii. Despre UNIFORMĂ. Filmarea discuției directoare – părinte oferă amănunte care dezechilibrează orice efort care vizează îngăduința.

Directoarea apare în imagini într-un taior și în niște pantaloni etalanți de un galben vioi, optimist. Aceeași directoare pretinde în schimb elevelor fuste, neapărat fuste și neapărat NEGRE. Culoare care nu se potrivește copilăriei decât ca o sumbră pedeapsă.

Despre DECIZIA directoarei. Chiar dacă eleva nu a purtat îndoliata uniformă, directoarea nu avea dreptul s-o alunge de la ore decât dacă dacă și ea s-ar fi internat în momentul imdeiat următor.

Despre SANCȚIONAREA directoarei. Inspectoratul școlar Constanța a anunțat victorios, cu sentimentul datoriei împlinite, că directoarea a fost schimbată din funcție, că directoarea nu mai este directoare. Altă gafă! Pentru că alungarea elevei de la ore și limbajul folosit față de un copil lasă repetent pedagogul și nu pe directoare.

Așa că deposedarea de o funcție pasageră nu este suficientă. Iar îndepărtarea din învățământ, îndepărtare echivalentă cu anularea totală a posibilității de a practica o profesie la care ai ajuns prin ani mulți de pregătire, ar fi prea mult. Corecția nu se realizează nici prin îngăduință și nici prin glonț.

Despre VINOVĂȚII ca subiect al dezbaterii publice. Sunt mulți cei care văd răul doar în comportamentul abuziv al cadrelor didactice. Dimpotrivă, sunt foarte mulți cei care consideră că doar elevii sunt permanent vinovați. Și în acest caz extremismul dăunează grav dreptei judecăți. Particularitățile fiecărui caz merită analizate obiectiv, fără a ne lăsa pradă prejudecăților.

×