x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Căpcăunii, în capcană

Căpcăunii, în capcană

de Radu Tudor    |    09 Oct 2008   •   00:00
Căpcăunii, în capcană

Tăriceanu, poreclit de mass-media Moliceanu, pentru toleranţa excesivă a loviturilor sub centură primite de la Cotroceni, a dovedit încă o dată că vrea să scape de această faimă tristă pentru un bărbat de stat. L-a demis pe ministrul Educaţiei pentru gafa impardonabilă de a vota o lege "anticonstituţională", în opinia guvernului din care făcea parte.

Călin Popescu Tăriceanu dovedeşte, pe zi ce trece, că e om politic de calibru. În ziua protestelor sindicale ale angajaţilor din învăţământ, primul ministru l-a sacrificat pe ministru Educaţiei. Precum împăraţii romani, la cererea mulţimii înfierbântate, pentru prezervarea propriei popularităţi, Tăriceanu a întors degetul mare în jos. Sângele celui sacrificat a redat gloatei satisfacţia. Aşa procedează politicienii adevăraţi, fără sentimentalisme şi scrupule. Îşi sacrifică cei mai apropiaţi colaboratori pentru a nu fi distrusă imaginea personală. Exemplul Traian Băsescu e cel mai bun în acest sens.

Era absolută nevoie de acest ritual politic al sacrificării, pentru ca scăderea în sondaje a PNL să fie atenuată. Mai ales în campania electorală. Adomniţei a preluat, prin natura funcţiei sale şi comportamentul din Parlament, toate trăsnetele care veneau dinspre adversarii politici, sindicate şi mass-media. Soarta lui era deja pecetluită în mintea şefului Guvernului, încă de săptămâna trecută. Un ultim zbor cu elicopterul, pentru a-şi pune pirostriile ca ministru, a fost în fapt îndeplinirea ultimei dorinţe a celui executat.
Tăriceanu, poreclit de mass-media Moliceanu, pentru toleranţa excesivă a loviturilor sub centură primite de la Cotroceni, a dovedit încă o dată că vrea să scape de această faimă tristă pentru un bărbat de stat. L-a demis pe ministrul Educaţiei pentru gafa impardonabilă de a vota o lege "anticonstituţională", în opinia guvernului din care făcea parte.

Ca şef de partid însă, Tăriceanu are şi el partea sa de vină. Este inadmisibil ca toţi parlamentarii PNL să voteze o lege, calificată apoi de ministrul de Finanţe liberal (parlamentar şi el) drept un posibil atentat la securitatea naţională. Dacă s-ar mări cu 50% salariile profesorilor, Vosganian ar vedea chiar o intervenţie a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. Adică organismul suprem pentru decizii în domeniul apărării şi securităţii naţionale. Cu alte cuvinte, grupurile parlamentare liberale din Senat şi Camera Deputaţilor au devenit un fel de organizaţii teroriste, votând o lege împotriva propriilor interese politice. Şi a celor naţionale. Numai că bomba a fost plasată chiar în sala de şedinţe a Guvernului, unde se află şeful lor şi alţi colegi de partid.

Liderul liberal a cam scăpat boii, cum se zice. Care au luat-o pe arătură. Niciodată animalele nu sunt de vină. Căruţaşul are toată responsabilitatea. Dacă nu ştie cum se ţin hăţurile, să se dea jos. Căruţa merge dreaptă şi singură. O ia razna doar cu un nepriceput la cârmă.

Despre PSD şi PD-L nu are nici un rost să discutăm prea mult. Ele se pretind partide în opoziţie şi orice iniţiativă de-a lor presupune a da cât mai mari dureri de cap Guvernului. Ceea ce au şi reuşit. Bomba confecţionată cu vot liberal a fost amorsată din plăcere de fitiliştii de serviciu din PSD. Acum au motive să marcheze electoral şi să facă scandal. Pentru că, nu-i aşa, profesorii merită o majorare cu 50% a salariilor. Doar "fraierii de liberali" nu ştiu cum să o facă, devenind o ţintă în mişcare pentru câteva sute de mii de votanţi, care şi-au văzut aşteptările înşelate.

Pentru că fitil era destul, artificierii stângii au plasat şi la Cotroceni (via voturilor PD-L) o bombă cu efect întârziat. Oamenii preşedintelui Băsescu au votat şi ei cu entuziasm o lege neconstituţională, pe care trebuie să o promulge şeful statului. Mai ales că a promis public acest lucru. Dacă nu o face, costurile politice în campanie vor fi usturătoare. Păcăliţii din învăţământ sunt acum ca un copil, căruia i s-a promis (în unanimitate!) un cadou meritat, dintr-o vitrină. Numai că şefii PNL şi PD-L nu sunt de acord cu acel cadou şi se răstesc la copilul nevinovat că n-au bani.
Î
n pragul alegerilor, PSD a întins o capcană PNL şi PD-L, vizibilă de la o poştă. Concentraţi doar cum să-şi tragă reciproc pumni, exponenţii dreptei au căzut în capcană, împinşi de proprii parlamentari.

În privinţa liberalilor, e ca o săgeată de tip bumerang, pe care o tragi cu sete spre adversar şi ţi se înfige în fund. Democrat-liberalii ar merita o bătaie cu trandafirul ud, din partea celui care îi mână. Şi pe care l-au mâniat.
Întrebarea este: mai are dreapta sinucigaşi politici, aprinşi cu fitile de stânga? Că zile ar mai fi până la alegeri.

×
Subiecte în articol: editorial