x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Raportul justiţie - jaf

Raportul justiţie - jaf

de Sorin Roşca Stănescu    |    04 Noi 2012   •   16:17

Anual, fraudele in Romania se ridica la sume colosale. Banul public este sistematic trecut intr-o proportie semnificativa in buzunarul reprezentantilor unor grupuri de interese nelegitime. Vorbim practic de crima organizata. Daca aceasta ar fi inhibata si diminuata prin aplicarea corecta a legii, atunci Guvernul ar dispune de sume mult mai mari de bani pe care le-ar putea destina cu inteligenta binelui public. Facand investitii care sa aduca valoarea adaugata. Este singura sansa a Romaniei de a iesi din groapa. De a iesi din groapa in care sta. Ceea ce presupune, vrem, nu vrem, procurori, la randul lor, apolitici, cinstiti, hotarati, priceputi si o justitie dreapta.
   
Curtea de Conturi a Romaniei masoara anual fraudele, numai in ceea ce priveste achizitiile publice de bunuri si servicii, la aproape 10 miliarde euro. Contractele incheiate cu statul numai de catre de grupurile de interese PDL, asa-numitele licitatii cu dedicatie, se ridica si ele la o valoare de aproape 10 miliarde pe an. Din acesti bani, intr-o forma sau alta, circa 3 miliarde sunt sifonati. Adica inseamna furt. Evaziunea fiscala se ridica si ea la sume uriase de cel putin 10 miliarde pe an, in conditiile in care numeroase firme se bucura de “protectie”. Si, evident, mai exista asa-zisa coruptie mica, cu certitudine si aceasta de ordinul miliardelor.
   
Iata, asadar, un potential de care Romania dispune si care a fost atat de frecvent invocat de catre USL, pana cand a ajuns la guvernare. De ce, la guvernare fiind, USL nu intreprinde nimic pentru a accesa, diminuand hotia, macar partial, aceasta mina de aur? Pentru ca, pentru moment, Guvernul nu poate sa faca nimic. Orice actiune de acest fel depinde, in totalitate, de inspectorii vamali, de inspectorii financiari, de serviciile secrete si, in primul rand, de procurorii de la DNA si DIICOT. Abia apoi un rol il joaca si judecatorii. Iar acest sistem este blocat. Cel putin, pentru moment. De ce?
   
Sa incepem cu procurorii. Despre acestia am mai scris si voi mai scrie. Cat timp cele doua Parchete nu sunt total depolitizate, prin indepartarea celor care ii datoreaza cariera tandemului Basescu - Macovei si care raspund la comenzi politice, nu e nimic de facut. Pentru ca ei pur si simplu ii vor proteja pe coruptii regimului Traian Basescu si se vor rafui doar cu ceilalti. Marea coruptie institutionalizata va continua sa existe bine mersi. Iar economia va fi in continuare necompetitiva, motiv pentru care investitorii vor ramane rezervati. La Vama si la Finante nu este suficient faptul ca au fost schimbate varfurile. Taisul schimbarii trebuie sa patrunda pana la baza. Atat timp cat numerosii inspectori financiari si vamesi, in mod voluntar sau in mod silit, au facut parte din grupari infractionale, ei vor continua, fie si sub santaj, in acelasi fel. Cat ii priveste pe magistrati, si acolo trebuie facut ceva. Pentru ca, din nefericire, intre cele 5.000 de numiri facute de Traian Basescu, de procurori si judecatori, asa cum s-a vazut de nenumarate ori, sunt multi care raspund la comenzi si vor continua sa faca acest lucru, chiar daca vom avea un guvern USL.
   
Solutia cea mai simpla este si cea mai radicala. Alegeri anticipate prezidentiale. Iar daca ele nu vor avea loc, atunci tot exista mijloace prin care noul Parlamentul ar putea si ar trebui sa intervina, chiar daca unii ar tipa, ca din gura de sarpe, ca se incalca independenta justitiei.

Sursa: CorectNews

×