x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Re-re-rectificarea bugetara

Re-re-rectificarea bugetara

de Mihai Tanasescu    |    23 Aug 2006   •   00:00
Re-re-rectificarea bugetara

In prag de toamna, Guvernul se pregateste sa revizuiasca din nou constructia bugetara pentru anul in curs. Dupa cum ne anunta ministrul Finantelor, Executivul condus de premierul Tariceanu intentioneaza sa opereze o rectificare bugetara majora in luna octombrie, prefatata de modificari mai "lejere" la sfarsitul lunii august. Altfel spus, guvernantii s-au hotarat sa mai umble putin la bugetul statului, pentru ca cele doua rectificari din primul semestru al anului 2006 nu au fost suficiente.

In 2005, Guvernul a modificat Codul Fiscal de patru ori si a aruncat in aer stabilitatea financiara si predictibilitatea mediului de afaceri. In 2006, acelasi Guvern a hotarat sa "peticeasca" bugetul statului de patru ori, pana in luna octombrie, iar consecintele economice vor fi cel putin la fel de nefaste ca anul trecut. Consecventa cu care guvernantii reusesc sa isi bata joc de instrumentele fundamentale ale politicilor economice arata inconsistenta viziunii economice a Cabinetului Tariceanu. Inca o data, actuala guvernare pare ca bajbaie cu ochii inchisi prin economia romaneasca, fara sa reuseasca sa-si asume un proiect stabil de dezvoltare pe termen mediu si lung.

In primele sase luni ale acestui an, Romania a inregistrat un excedent bugetar deloc imbucurator. In conditiile in care Guvernul a majorat deficitul bugetar pana la 2,5% din PIB, iar incasarile la buget nu au atins tintele stabilite pentru primul semestru, stabilitatea macroeconomica este serios amenintata.

Mai mult, excedentul bugetar inregistrat in primul semestru dezvaluie incapacitatea ministerelor de a implementa programele pentru care le sunt alocate fonduri bugetare. Din pacate, Guvernul Tariceanu demonstreaza inca o data ca nu poate sa gestioneze eficient executia bugetara.

Deficitul bugetar a fost majorat de cinci ori in primele sase luni ale anului in curs - de la 0,5% la 2,5%. Ministrul Vladescu a explicat ca Romania are nevoie de investitii masive in economie. In conditiile in care cheltuielile de capital, destinate investitiilor, au fost realizate, in primele sase luni, doar in proportie de 21%, de ce se grabeste Ministerul Finantelor sa dea ministerelor mai multi bani, cand acestea nu au fost in stare sa cheltuiasca fondurile alocate initial?

Guvernul iti va inghesui, probabil, cheltuielile in ultimele doua luni ale anului, dupa modelul patentat deja in 2005. In plus, daca politica economica actuala va persista, la finele anului 2006, veniturile bugetare totale vor fi mai mici cu 1,8% decat obiectivele guvernamentale. In aceste conditii, deficitul bugetar va exploda, ajungand aproape de 4% din PIB, ceea ce va avea consecinte grave asupra deficitului de cont curent, va determina deprecierea, in continuare, a monedei nationale si incetinirea procesului de scadere a inflatiei.

Ministrul Vladescu ne asigura ca in nici un caz deficitul bugetar nu va depasi limita de 2,5% stabilita la ultima rectificare. In decembrie 2005, acelasi ministru al Finantelor, cat si seful sau pe linie de Guvern si de partid sustineau cu tarie limitarea deficitului bugetar la 0,5% din PIB, astfel incat bugetul de stat sa devina un instrument important de sustinere a procesului de dezinflatie. Dupa numai sase luni, "strategia" si discursul oficialilor de la Palatul Victoria s-au schimbat. Dezinflatia nu mai reprezenta o prioritate, deficitul a inceput sa creasca vertiginos. Astfel, avand in vedere "surprizele" cu care guvernantii ne-au obisnuit sa-si asezoneze politicile economice, nu ar fi exclus ca deficitul bugetar de 2,5%, batut in cuie astazi, sa cunoasca o majorare importanta in octombrie.
×
Subiecte în articol: editorial