x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Reding, noua baroneasă a României

Reding, noua baroneasă a României

de Dan Tomozei    |    10 Aug 2012   •   13:50

Dupa tratamentul special pe care il acorda Romaniei, prin subiectivismul si partialitatea cu care se implica de la tribuna Comisiei Europene, Viviane Reding aminteste de baroneasa Emma Nicholson, fostul raportor al Romaniei din Parlamentul European, din perioada de preaderare la Uniunea Europeana. Doamna Reding a facut obsesie cu independenta Justitiei din Romania la fel cum baroneasa Nicholson facea praf Romania pe tema casatoriei intre minorii din comunitatile de tigani. Si intr-un caz si in celalalt, realitatile au stat si stau cu totul altfel decat se vad de la Bruxelles sau cum sunt transmise informari de la Bucuresti. Dar nu aici este problema cea mai grava.

Daca in perioada 2000 - 2004 Emma Nicholson facea pe imaginea Romaniei subiecte de scandal ca demonstratie de seaca perceptie britanica a estului european, azi comisarul Reding devoaleaza un lucru mult mai grav, bine mascat cel putin la nivelul Comisiei Europene. Reding arata in mod clar si evident ca Uniunea Europeana, prin motorul principal de actiune, Comisia Europeana, are favoriti, are protejati, prepusi pentru care este gata sa sacrifice principii, morala, onoare institutionala. In Romania, tara care manifesta cea mai scazuta rata a euro-scepticismului, este predata de mai bine de o luna lectia perfida a impartialitatii ZERO, in care Europa joaca la mize mari pe care nici guvernantii de la Bucuresti par sa nu le poata explica public.

Am cautat sa inteleg de unde pasiunea pentru spectaculos a comisarului european pentru Justitie, Cetatenie si Drepturi Fundamentale, de unde dispozitia de a decupa realitati, cata vreme distinsa doamna pare sa fie una dintre persoanele cu cea mai bogata experienta in Comisia Europeana dupa ce a fost succesiv comisar pentru educatie si cultura, apoi pentru societatea informationala si media? Se prea poate ca formatia de fost jurnalist la actualul "d'Wort' din Luxembourg sa ii fi marcat judecata, la fel ca si perioada in care a fost presedinte al sindicatului jurnalistilor din micul stat european. Oricum ar fi, Viviane Reding este in mod evident o persoana sensibila nu doar in fata libertatilor si drepturilor fundamentale ci si la contactul cu realitatile romanesti. Sa continui si dupa o luna de zile sa repeti mecanic neadevaruri nu poate fi justificat decat printr-o misiune de sacrificiu, primita. Pana si cei mai duri critici ai Romaniei ultimelor saptamani au ajuns sa se lamureasca cu privire la inexistenta loviturii de stat si a arestarii judecatorilor urlate inconstient de presedintele suspendat Traian Basescu si liota de stipendiati cu sau fara carnet de membru PDL. Doamna Reding insa continua.

Nicio scuza nu poate acoperi Comisia Europeana de rusinea de a nu tempera un comisar in relatia cu un stat membru, comisar care poate fi facut responsabil, prin implicarea peste limita decentei reclamate de Uniunea Europeana, pentru prejudiciile de imagine si economice pe care Romania le inregistreaza. Daca presedintele Comisiei Europene, liderii grupurilor politice din Parlamentul European au inteles cum se dau loviturile de stat in Romania, comisarul Reding nu pare interesata sa caute echilibrul si decenta, macar de dragul respectului pentru adevar. Comisarul Reding, fostul jurnalist profesionist, nu mai face politica europeana, devenind de ceva vreme portavoce conectata la energiile anti-romanesti din sediul de campanie al presedintelui Traian Basescu. Altfel spus, Reding s-a inrolat cu tot cu Comisia Europeana in batalia politica din Romania, motiv suficient pentru a i se cere in mod oficial de catre eurodeputatii romani, daca nu demisia, macar o necesara moderatie si retragere din campul de lupta.

×