x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Referendumul, faza pe interceptări

Referendumul, faza pe interceptări

de Miruna Munteanu    |    13 Aug 2012   •   15:02

Pe treptele Parchetului General, Ioan Rus a lamurit chestiunea "presiunilor' care l-au determinat sa demisioneze din fruntea Ministerului de Interne.Cica Basescu si Antonescu l-au speriat prin televizor! Din discursurile "acestor doi politicieni de anvergura, fete mari in Romania', a inteles domnul Rus ca se asteapta de la el fapte rusinoase. Si, mai feciorelnic decat toti, a fugit sa-si adaposteasca onoarea.

Totusi, in conversatiile telefonice interceptate de procurori si date publicitatii zilele trecute, fostul ministru de Interne era mult mai explicit acuzator impotriva propriilor colegi de partid.Se lamenta ca i se cere sa scoata 1,6 milioane de cetateni de pe listele electorale permanente. Si insista ca nu vrea sa-si petreaca batranetile in puscarie... Asa, ca sa fie clara pentru toti ascultatorii natura samavolnica a solicitarii USL. Sa nu ramana cineva cu ideea ca ar putea fi vorba despre un demers legitim. Luni, insa, la Parchet, Ioan Rus a dat-o din nou la intors.'Viata va demonstra' faptul ca dubiile MAI cu privire la cifra cetatenilor de pe listele electorale au fost justificate - le-a profetit el ziaristilor.

Dar, daca aceste dubii sunt justificate, de ce il revolta pe ministrul Rus ideea reactualizarilor cerute de Cabinetul Ponta? Care ar fi fost natura penala a efortului de a apropia scriptele invechite ale Ministerului de Interne de realitatea demografica a Romaniei de azi? Singurul aspect cu adevarat controversat – cel referitor la modificarea listelor electorale dupa inchiderea urnelor – nu tine in niciun caz de competenta MAI. Este strict raspunderea Curtii Constitutionale sa decida daca datele revizuite pot fi utilizate pentru evaluarea referendumului din 29 iulie. In aceasta privinta, semnalele Curtii au fost pana acum contradictorii.

Partida inca se joaca. Tot mai murdar. Suntem in prelungiri, si in teren au intrat profesionistii datului la gioale.Au aparut interceptarile, stenogramele, dosarele penale. Am aflat ca "instigarea la vot' e o infractiune.(Apelul la boicot se pare ca nu.) Procurorii sunt foarte ocupati – au, ce-i drept, vreo opt milioane de potentiali suspecti de anchetat. Au devenit si ei foarte sensibili la orice critica sau suspiciune. La fel ca pe Ioan Rus, ii timoreaza televizorul. CSM sare sa ii imbarbateze, cerand represalii impotriva fruntasilor USL care au indraznit sa sugereze ca nu e treaba Parchetelor sa intrebe de ce au votat romanii.In final, insa, vorba batranului Iosif Vissarionovici, nu conteaza cine voteaza, ci doar cine numara voturile.Curat democratie!

×