x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Referendumul, Rus şi harababura din stat

Referendumul, Rus şi harababura din stat

de Petru Calapodescu    |    02 Aug 2012   •   11:04

In orice stat de drept, cu o administratie competenta si coerenta, cu profesionisti neinfestati politic sau delasatori, un referendum e o operatiune relativ simpla. Problema nu e de organizare. Din start, insa, trebuie stiut mai ales la ce numar de posibili alegatori se vor raporta voturile, iar pentru asta exista obligatia actualizarii listelor. Singura necunoscuta este, la inceputul zilei respective, numarul de participanti, iar grija celor doua parti angajate in disputa, pro si contra, trebuie sa fie atragerea cat mai multor aderenti. Restul e o banala numarare a voturilor exprimate si o concluzie lesne de tras. Asa se intampla, cum spuneam, intr-un stat bine organizat si corect condus. Nu si in Romania, unde lucrurile au stat exact pe dos.

Majoritatea politica si parlamentara - care a declansat procedura de demitere a unui presedinte de mult compromis si repudiat, cum demonstrau sondajele, de majoritatea covarsitoare a populatiei - a dat dovada de un diletantism incredibil, existand suspiciunea ca, in derularea evenimentelor, in directionarea lor catre o harababura suspecta, si-au jucat rolul si niscaiva cozi de topor infiltrate de gruparea Basescu.
Buimaceala s-a manifestat de la bun inceput, prin anuntarea de catre ministrul de interne Ioan Rus a listelor de alegatori, care ar fi cuprins peste 18 milioane de persoane, cifra aberanta, umflata cu peste 2 milioane si net contrazisa de realitatea demografica si chiar de documente scoase abia acum, post factum. Scuza lui Rus (dar si a lui Victor Paul Dobre si a celorlati multi, foarte multi demnitari care taie frunza la caini prin MAI), cum ca listele, mostenite de la pedelistii Blaga si Igas, trebuia sa fi fost actualizate pana la 31 martie de fostul guvern nu rezista. Rus trebuia sa previna USL (in primul rand pe Ponta) ca referendumul ar fi fost oportun sa fie amanat si sa fi procedat, el insusi, la actualizarea in prealabil a listelor. De Autoritatea Electorala Permanenta, condusa de amica Ebei si tovarasa de sprit a familiei Basescu, nici n-are rost sa mai vorbim: si ea constata abia acum ca... listele sunt gresite! Institutul de Statistica nu s-a invredinicit nici el - desi se stia ca vor veni alegerile locale, iar la toamna cele parlamentare, dupa cum ideea referendumului se agita de cel putin un an - sa dea publicitatii, daca nu intreg rezultatul recensamantului, in mod obligatoriu cel putin numarul real de locuitori.

Prin teritoriu, la nivel judetean, comunal sau orasenesc, iarasi se constata abia acum ca primarii, desi aveau obligatia sa-si contabilizeze periodic locuitorii, folosesc, din interes politic si bugetar, liste care abunda de morti sau plecati din tara de 5-10 ani. Toate acestea baiguieli si aproximatii, cu consecinte asupra evolutiei politice a tarii, nu se poate sa ramana fara consecinte pentru cei ce erau datori sa le previna sau sa le inlature. Pentru cei ce - unii infestati cu virusi basescieni - si-au batut joc de 7,5 milioane de romani care au stampilat DA si care, impreuna cu milionul care, in pofida boicotului pedelist, au zis NU, alcatuiesc ceea ce se numeste un cvorum confortabil. Ce ar fi trebuit ca inca de duminica la ora 23 sa-l fi trimis acasa pe Basescu.
Cat priveste galceava sterila privind indicatorii demografici, sa tastam www.presidency.ro si sa citam: "In ultimii 20 de ani, populatia Romaniei s-a redus permanent", iar perspectivele sunt sumbre. Citatul apartine lui Traian Basescu si face parte din mesajul rostit in 2009, la lansarea Raportului Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Riscurilor Sociale si Demografice din Romania. Q.e.d.

×