x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Reforma statului, sfârşitul democraţiei

Reforma statului, sfârşitul democraţiei

de Miruna Munteanu    |    02 Noi 2010   •   00:00

Fără să înceapă măcar revizuirea Constituţiei, Traian Băsescu a reuşit deja să desfiinţeze Parlamentul. Instituţia fundamentală a democraţiei a devenit doar scena unui vodevil grotesc, improvizat stângaci după indicaţiile Cotroceniului.

Legitimitatea Legislativului a fost spulberată când majoritatea decisă de electorat a fost înlocuită cu o alta, cumpărată om cu om. O majoritate disciplinată până la tâmpenie, dresată să abandoneze orice urmă de spirit critic, să ignore orice tresărire de conştiinţă, să-şi accepte fără crâcnire statutul de maşină de vot.

Partidul prezidenţial se laudă că 80% dintre parlamentarii săi sunt la primul lor mandat. Am senzaţia că nu promovarea unor cadre necompromise a stat la baza acestei politici, ci mai degrabă dorinţa de a avea în cele două Camere o masă amorfă de figuranţi docili, fericiţi să-şi ascundă incompetenţa în spatele deciziilor venite de "sus". Când abia nimereşti intrarea în Parlament, riscul răzvrătirilor e mult redus. Cât despre mercenarii momiţi de la alte partide, aceştia şi-au tranzacţionat dreptul la discernământ politic când şi-au vândut conştiinţa pentru privilegiile oferite de putere.

Învăţaţi să se supună orbeşte, parlamentarilor majorităţii li s-a atrofiat orice urmă de vigilenţă. La ce bun să faci efortul intelectual de a înţelege despre ce se vorbeşte la tribună, dacă toate deciziile au fost deja luate în altă parte? E suficient să ridici mâna la semnalul liderului de grup! Ba uneori nu e nevoie nici de atât, că are grijă Roberta Anastase să numere şi voturile celor care lipsesc din sală!

Cultivată atent, abdicarea de la discernământ a produs o premieră halucinantă: două legi extrem de importante au fost adoptate "din greşeală". Nu-i nimic, rezolvă preşedintele! Oricum, pentru puterea portocalie Parlamentul nu e decât o anexă insignifiantă a unui guvern-marionetă. Chiar premierul Boc, altfel mare constituţionalist, vorbea deunăzi despre "dreptul suveran" al Guvernului de a... legifera. Şi fiindcă Senatul părea să-şi ia prea în serios atribuţiile operând amendamente la Legea Educaţiei, a decis să oprească brusc procedurile parlamentare şi să forţeze prin asumarea răspunderii adoptarea variantei agreate de Cotroceni.

Privind retrospectiv, "reforma statului" promisă de Traian Băsescu în campania electorală pare un proiect modest. La rolul pe care îl îngăduie el Parlamentului, chiar şi un unicameral ar fi o "risipă" inutilă.

×
Subiecte în articol: editorial