Gandirea lui Altiero Spinelli a fost amintita - fie si simbolic - cu ocazia intilnirii dintre trei lideri europeni marcanti pe insula Ventotene.Ce a fost acest mini - summit ? In esenta, aceasta reuniune a fost o continuare a intalnirilor ce se intampla in Europa intre decidentii continentului care au inceput sa inteleaga ca proiectul european se afla intr-un real pericol. De ce s-a ajuns aici ? Simplu , pentru ca abordarea problemelor Uniunii Europene se face tot mai divergent, pentru unii integrarea europeana trebuie sa se adanceasca, pentru altii momentul impune reantoarcerea la politica nationala fara o guvernare puternica de la Bruxelles. Situatia ar putea duce la ceva asemanatoare cu cea care a condus la izbucnirea celor doua razboaie mondiale in Europa secolului trecut.
Exista, nedeclarat, ca ideia ca , summitul de la Bratislava , din 16 septembrie va crea sentimentul unei Europe unite in ciuda Brexitului, precum si unei sanse pentru salvarea proiectului european.Sa fie asa ? Vom veda ,dar un lucru este vizibil, preocuparea aproape generala de a depasi probleme precum terorismul ,migratia , redefinirea sferelor de influenta si "permanentul " Orient Mijlociu. Dupa intalnirea celor trei lideri la Ventotene si vizita simbolica la mormantul lui Spinelli s-a configurat dorinta acestora de a transmite un mesaj, din care ceea ce ilustrul ganditor configura in " Manifestul pentru o Europa libera si unita " isi gaseste astazi o realitate pe un continentul zbuciumat.
Marea Britanie si-a dorit iesirea din Uniunea Europeana si acum nu prea stie cum sa faca retragerea fara pierderi , Germania a declansat valul de imigranti pe care nu stie cum sa-l coordoneze fara ajutorul celorlalti,discutiile grupului de la Visegrad, trilaterala de la Weimar, Franta,Germania si Polonia arata framantarile care a cuprins intreaga Europa aflata in pericolul desfiintarii Uniunii si reantoarcerii la politicile nationale.
In prezent Europa , pentru a supravietui ,are nevoie de renastere iar Uniunea Europeana de incredere in forta de a continua proiectul european .Proiectul european poate fi salvat daca s-ar revenii ,dupa unii analisti, la scrierile lui Spinelli care la vrema aceea sublinia ca sansa une Europe linistite consta tocmai in"o unitate din ce in ce mai complexa , in ideea federalismului ca unica garantie pentru realizarea unui progres general la nivelul tuturor popoarelor europene si pentru a asigura o pace veritabila si de lunga durata intre natiunile europene " Ideea " reintoarcerii la surse " devine de actualitate in conditiile in care neputinta sau interesele nu mai gasesec solutii reale la problemele Europei. "Alianta tarilor din sudul Europei " , proiectata sa devina realitate in curand dar si alte tari sarace vor deveni voci tot mai puternice impotriva politicilor de austeritate auzita tot mai des de la Bruxelles.
Un lucru devine cert : ne aflam in momentul de cumpana al unei constructii care daca nu va fi urmarita cu atenie poate deveni rebutul ideii europene, producatoare de conditii care in trecut au dus la conflagratii mondiale. Democratia este un lucru castigat, dar cel mai important este modul de aplicare . Brexitul este rezultatul optiunii unei majoritati ,aplicarea este un drept democratic, care nu impiedica pe ceilalti sa-si alega un alt drum pentru alt proiect de dezvoltare. Manifestul de la Ventotene este un semnal de atentie care folosit cu grija poate deveni sansa viitorului Europei .
Statelor Unite ale Europei, spunea Spinelli," este creatia cea mai grandioasa si mai novatoare aparuta in Europa de secole " .Pentru a completa gandirea despre Europa reamintim discursul istoric al lui Victor Hugo la Congresul Pacii la 21 august 1849 prin care sublinia ca " Va veni o zi.. in care voi natiunile continentului , fara a va pierde calitatile distinctive sau individualitatea voastra glorioasa ,va veti uni definitiv in cadrul unei entitati superioare si veti constitui fraternitatea europeana".Cele de mai sus sunt expresii ale unei zbuciumate existente , lasate noua pentru a invata si numai trece peste necazurile trecutului.Vom invata , depinde de noi.