x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale “Resetarea“ relatiilor Uniunii Europene sau tupeul rusesc

“Resetarea“ relatiilor Uniunii Europene sau tupeul rusesc

de Vasile Leca    |    15 Oct 2015   •   14:07

Declaratia facuta de presedintelui Comisiei Europene,Jean –Claude Juncker , la Passau in timpul vizitei unei tabere de refugiati a reusit sa descreteasca , oarecum ,scena europeana . De ce ? Pentru ca s-a referit la probleme extrem de sensibile , relatiile UE cu Rusia si influenta SUA in Europa. A fost impins sa abordeze aceste aspecte sau dorinta personala de a se mentine in lumina speciala in care s-a asezat de la inceputul mandatului . Si una si alta . Pana la incheierea misiunii la Bruxelles v-a ramane datornicul moral al Germaniei ( daca ne amintim eforturile si sprijinul din partea cancelarului german pentru alegere ) dar si intentia de a presta un joc special in problemele actuale ale continentului .

Comisia Europeana a pierdut foarte mult dupa invadarea Ucrainei si anexarea Crimeei iar inceperea dezmembrarii Orientului Mijlociu si declansarea crizei refugiatilor au inceput sa puna intr-o lumina din ce in ce mai sumbra, existenta UE. Aparitia fortata a Rusiei pe scena elitelor impune o reconstruire a rolul institutiei europene intr-o alta lumina, dominata de necesitatea unei alte orientari, a unei noi paradigme care sa permita repozitionarea UE, cu mult mai multa forta de influenta globala.

Implicarea Rusiei in Siria si poate in Irak schimba putin datele problemei ,si asta in conditiile insuccesului coalitiei occidentale in regiune. Ce va aduce Rusia, o verificare militara sau o pauza necesara revenirii economice ? In contextul actual ,situatia economica a Rusiei confera tarii statutul de ” mare putere saraca “ (Georges Sokoloff ) si-l obliga pe Putin sa iasa de urgent din aceasta stare . Rusia are in prezent o datorie de 43 miliarde de dolari ( 144 % raportata la veniturile nationale) iar daca ne gandim la evolutiile negative de pe piata petrolului cumulate cu obligatiile din Crimeia si estul Ucrainei observam ca implicarea in Orient nu este a unei puteri ci a unui jucator care are in vedere si cacialmaua. Stie acest lucru Juncker ? Da si pe aceasta a mizat declaratia de zilele trecute .

UE aflata in curs de pierdere a credibilitatii doreste rediscutarea relatiilor cu Rusia (ignorand rolul sanctiunilor) oferind o vaga intentie de reducerea a influentei SUA in Europa . Actuala reuniune a sefilor de stat de la Bruxelles are pe agenda ,in principal, problema refugiatilor dar in culise va fi discutata, fara indoiala, “ nedumerirea “ acelor tari membre ( si a Romaniei ) care ar trebuie sa-si modifice (dupa presedintele CE ) atentia cu zambetul larg si impaciuitor fata de Rusia. Dar aceasta intr-un alt material.

×