x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Restabilirea normalitatii in Romania

Restabilirea normalitatii in Romania

de Petre Roman    |    31 Iul 2012   •   13:57

Ca 8,2 milioane de romani reprezinta peste 50% din corpul electoral actual in Romania e un adevar greu de contestat. Ca Traian Basescu se reinstaleaza la Cotroceni in virtutea unui exercitiu de democratie e o minciuna usor de dovedit. Cand proclami ca esti luptator pentru democratie si purtator al idealului european e absurd sa ceri ca cetatenii sa nu se prezinte la urne. Verdictul popular cand este absolut liber nu are cum sa fie considerat un soi de rezistenta pasiva. Frica de vot, in libertate, e in absoluta contradictie cu democratia.

Daca USL-ul ar fi fost hotarat sa nu accepte schimbarea procedurii de referendum nu savarsea o incalcare a statului de drept ci respingea legea croita pe masura, la cererea lui Basescu, in momentul cand acestuia ii devenise clar ca suspendarea lui e posibila. In sambata dinaintea Referedumului Basescu declara pentru Euronews ca romanii sunt chemati sa se pronunte pentru Europa si sa ramana europeni. Cum vroia Basescu asta dar fara sa o spuna in interviu? Prin absenta cat mai mare de la vot! Urat e ca Euronews nu sufla o vorba despre acest apel clar nedemocratic. In numele democratiei desigur! Daca Basescu si ai sai erau atat de convinsi ca au dreptate de ce n-au avut curajul sa se explice pe aceasta tema in media occidentala?

Acum insa simtim cu totii cat de daunatoare a fost aceasta batalie politica pentru imaginea Romaniei. Lumea moderna ne-a obisnuit cu impactul imaginii: conteaza putin ceea ce e si mult ceea ce se vede! Cum sa refacem stricaciunile de imagine ? Parlamentul si Guvernul de-o parte si Presedintele in alta parte, fiecare cu un discurs indreptat impotriva celuilalt? Aceasta dificila ecuatie nu are solutie daca partile se resping. Logica electorala impinge in continuare la conflict. Caci Traian Basescu ar putea sa submineze din nou guvernarea pentru ca asa ar gandi ca ajuta PD-L pentru alegerile din Noiembrie. Nu numai ca nu vom imbunatati imaginea Romaniei ci o vom inrautati! Intre timp situatia economica si sociala nu se poate redresa.

Cat de democratica, europeana si patriotica ar fi actiunea Presedintelui a carui obiectiv e sa demoleze guvernarea propriei sale tari? Nici guvernarea nu poate fi impasibila. Nu numai pentru ca are de aparat un capital electoral dar si pentru ca este in realitate cea care poarta raspunderea pentru viata de zi cu zi a romanilor iar nu Basescu care a fost grav delegitimat in Referendum.
Fiecare roman vrea sa se simta mai sigur in propria sa tara si sa creada ca situatia lui se va imbunatati. Iar politica nu-i da acum niciun motiv sa aiba incredere.

Referendumul nu a limpezit apele politicii. Cu toate acestea lucrurile nu mai pot continua astfel. Nu cred ca un apel pentru o actiune consensuala e posibil. Putem insa folosi logica. Cat si cine mai poate castiga din prelungirea "razboiului civil" din politica? Cat vor mai accepta romanii sa fie sacrificati pentru ambitiile de putere sau/si lacomia unor politicieni ? Liderul unei natiuni este urmat pentru capacitatea de a arata un drum mai bun pentru popor iar nu pentru el insusi.

Jocul politic e din ce in ce mai steril iar povara crizei, nu politice ci economice, tot
mai insuportabila. Poate Traian Basescu sa inteleaga sa fie un presedinte normal? Cel putin 7,2 milioane de cetateni cred ca nu. Dar cred ca el nu are decat o singura sansa. Sa vada aceasta cumplita realitate asa cum e. De cate ori mai poate sa se ascunda in spatele Curtii Constituiionale? Categoric niciodata.

×