x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Riscurile deficitelor externe

Riscurile deficitelor externe

de Mihai Tanasescu    |    19 Dec 2006   •   00:00
Riscurile deficitelor externe

Anul 2006 a marcat un record nefericit in ceea ce priveste cresterea accelerata a deficitelor externe pe care le-a inregistrat economia romaneasca. Adancirea deficitului comercial si deficitul de cont curent constituie o amenintare considerabila pentru stabilitatea macroeconomica si pentru cedibilitatea economiei nationale.

Anul 2006 a marcat un record nefericit in ceea ce priveste cresterea accelerata a deficitelor externe pe care le-a inregistrat economia romaneasca. Adancirea deficitului comercial si deficitul de cont curent constituie o amenintare considerabila pentru stabilitatea macroeconomica si pentru cedibilitatea economiei nationale. Cu toate acestea, politicile publice promovate de Guvern nu reusesc sa combata aceasta amenintare si, mai mult, alimenteaza factorii care contribuie la extinderea derapajelor externe. Deficitul de cont curent este estimat anul acesta la peste 10% din PIB, in timp ce deficitul comercial va atinge 15 miliarde de euro, cel mai ridicat nivel pe care l-a inregistrat economia romaneasca. Pana in prezent, a existat un echilibru in finantarea deficitelor externe, astfel incat acestea nu au provocat majorarea inflatiei sau deprecierea monedei nationale.

In acelasi timp, insa, in ultima perioada au fost date publicitatii rapoarte ale unor institutii financiar-bancare internationale care avertizeaza asupra riscului pe care cresterea accelerata a deficitelor externe il reprezinta pentru economia Romaniei. Banca Mondiala prognozeaza cresterea deficitului de cont curent pana la 12,9% din PIB, in 2007, si pana la 13,6%, in 2008.

Incepand cu anul 2007, doua dintre sursele principale de finantare a deficitelor externe, investitiile straine directe si aportul cetatenilor romani care muncesc in strainatate, vor inregistra scaderi considerabile. Analistii Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare atrag atentia asupra pericolului pe care incetinirea ritmului investitiilor il prezinta pentru finantarea deficitelor externe. Romania a reusit sa atraga un numar record de investitii straine in ultimii ani, insa banii au venit in urma privatizarilor din domeniul bancar si energetic, iar acestea sunt pe sfarsite. Apetitul pentru investitii de tip green-field este in continuare destul de redus, astfel incat este de asteptat ca nivelul investitiilor sa scada in perioada urmatoare. In plus, gradul de acoperire a deficitului de cont curent prin aportul investitiilor s-a redus la 71%, fata de 90% la inceputul anului. In aceste conditii, finantarea deficitelor externe va deveni o problema semnificativa.

Leul romanesc a inregistrat o evolutie foarte buna pe perioada anului 2006. Cu toate acestea, daca deficitul de cont curent nu va putea fi acoperit, dupa 1 ianuarie 2007, cel putin la acelasi nivel ca si in prezent, din investitii straine directe, moneda nationala ar putea incepe sa se deprecieze accelerat. In acelasi timp, este de asteptat sa se reduca si aportul financiar al romanilor care muncesc in strainatate. Tot mai multi dintre acestia aleg sa se stabileasca in tarile in care isi desfasoara activitatea, astfel ca fluxurile financiare catre Romania se vor diminua considerabil. Cresterea accelerata a deficitelor externe va conduce la inflamarea inflatiei, iar pe termen mediu si lung va afecta considerabil stabilitatea financiara a economiei nationale.

Derapajele de politica macroeconomica nu sunt singurele amenintari la adresa stabilitatii financiare. Cresterea gradului de indatorare, perspectiva unor socuri negative asupra ratei dobanzii, majorarea inflatiei si deprecierea monedei nationale pot periclita capacitatea populatiei de a plati creditele contractate. In astfel de conditii, presiunea asupra sistemului financiar va creste exponential si va submina credibilitatea Romaniei pe plan european.
×
Subiecte în articol: externe editorial deficitelor