x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Roata recesiunii se poate oricând întoarce.

Roata recesiunii se poate oricând întoarce.

de Adrian Vasilescu    |    15 Mai 2011   •   21:00

Comunicatul Statisticii din 13 mai a fa­cut sa ia foc dezbaterea publica. Du­iumul de intrebari si nedumeriri curge intr-o singura directie: di­ag­nos­­ti­cul de iesire din recesiune, care s-ar ba­za pe o simpla "de­fi­ni­tie", si nu pe un model teoretic au­tentic, poate fi unul serios? Opinia mea este ca Da! La urma urmei, vor­ba unui tanar jur­na­list, indife­rent cum ii spunem, calcul se face pe baza unei conventii ac­cep­tate paneuropean si nu numai.

Doua trimestre, unul dupa altul, de crestere cu semnul plus a Produ­sului Intern Brut (PIB) – tri­mes­trul pa­tru din 2010 si trimestrul intai din 2011 –, indreptatesc judecata ca tara nu mai e in recesiune. Judecata ce nu se bazeaza pe o sim­pla definitie, ci pe aplicarea unei me­to­do­logii stabi­li­te de Eurostat. Toate cele 27 de state din Uniunea Europeana si trei din afa­ra Uniunii – Isl­anda, Norvegia si El­vetia –, plus Statele Unite si Japonia au conve­nit sa respecte modelul de cal­cul convenit. De altfel, la 13 mai, nu numai Romania a publicat datele cresterii economice in temeiul me­to­do­logiei amintite, ci si forul european de statistica. Tabloul desenat de Eurostat are o sumedenie de semnificatii.

Asadar, nu merita sa irosim timp cu despicatul firului in patru. Important nu este cum sa-i spunem crite­riului aplicat, definitie, model ori me­to­do­logie, ci rezultatul obtinut. Si nu am in vedere atat cele doua plusuri din contul tarii noastre (0,1 din tri­mes­trul patru 2010 si 0,6 din primul tri­mestru al acestui an) cu sem­ni­ficatiile lor singulare, cat locul Ro­ma­niei in tabloul celor 32 de tari ana­li­zate de Eurostat.

Ce vedem? Ca Portugalia, cu do­ua minusuri in ambele trimestre lu­a­te in calcul, 0,6 si 0,7, a reintrat in re­ce­siune. Irlanda, cu un pronuntat mi­nus 1,6 in T4 si cu un semn de in­tre­bare in T1, fiindca nu a comunicat in­ca datele, e in pericol sa reintre in re­ce­siune. Pericol ce ameninta si Da­ne­­marca, cu minus 0,4 in T4 si cu un semn de intrebare in T1. Iar Grecia, cu plus 0,8 in T1, a ratat totusi iesirea din recesiune, fiindca o trage inapoi acel minus l,6 din T4. Atentie deci: ori­cand roata recesiunii se poate in­toar­ce. Deocamdata, sa notam ca Ro­ma­­nia este singura tara, din intregul ta­­blou de 32 de tari, care iese din re­ce­­siune in 2011. Aici tragem linie si mar­­cam jumatatea plina a paharului.

Jumatatea goala incepe cu o remarca amara: cele mai multe tari din tablou nu mai erau in recesiune in trimestrul al doilea din 2010. Noi am intarziat un an. Iar faptul ca, in ansamblul tabloului, cele mai multe tari tremura ca si noi cu dinamici trimes­triale sub 1% (Cehia – 0,6%, Spa­nia – 0,3%, Italia – 0,1%, Finlanda – 0,3%, Regatul Unit – 0,5%, Statele Unite – 0,4%) nu ne incalzeste deloc. Pro­blema noastra e ca intr-un al doi­l­ea tablou, in care PIB-ul din T1 2011 e raportat la cel din T1 2010, suntem cu foarte multe procente in urma a nu­meroase tari. Asa ca inca nu stim cand cea mai mare parte a populatiei va scapa de dramele provocate de cri­za, cand salariile vor fi mai mari, iar in­flatia anuala de numai doua sau trei procente, cand intreprinderile vor avea mai mult profit si cand tarava fi prospera.

×
Subiecte în articol: editorial