Intens contestata Lege a pensiilor a fost adoptată, miercurea trecută, cu un număr de voturi cel puţin dublu faţă de cel al parlamentarilor prezenţi în sală. Chiar dacă a devenit de curând foarte blondă, e greu de crezut că preşedinta Camerei Deputaţilor nu a observat această discrepanţă frapantă. Nici prostia, nici miopia nu explică nonşalanţa cu care Roberta Anastase număra 175 de sufragii într-o adunare de maximum 80 de persoane.
Explicaţia e una singură: oamenii puterii se simt deasupra regulilor, fie ele parlamentare sau de bun-simţ. Fiindcă, înainte de a fi un afront la adresa democraţiei, ceea ce s-a întâmplat miercuri la Camera Deputaţilor este o dovadă de crasă nesimţire.
Nesimţite au fost şi "răspunsurile" oferite de liderii PDL după izbucnirea scandalului. În loc să explice misterul voturilor de nicăieri, Roberta Anastase s-a gândit că ţara ar vrea să afle ce părere are ea despre Victor Ponta şi ne-a lămurit că e chiulangiu. Cezar Preda a dat şi el vina pe opoziţie, acuzând-o că a părăsit sala. Avea dreptate omul să fie supărat: dacă opoziţia ar fi rămas, nimeni nu ar fi băgat de seamă făcătura. Nu ar fi fost atât de evident că parlamentarii puterii practică entuziast votul la mai multe cartele. Mult mediatizatul caz al "nepoatei" Noricăi Nicolai stârnea în urmă cu câţiva ani indignarea furibundă a politicienilor portocalii. Iată că acum deputaţii PDL au adoptat modelul, în proporţie de masă. Şi asta când era în joc ditamai legea organică, afectând direct soarta a milioane de români, nu vreun act normativ oarecare.
Ipocrizia partidului prezidenţial nu se limitează, din păcate, doar la dublul standard evidenţiat de precedentul Norica. Incidentul de miercurea trecută demolează toate discursurile portocalii despre primenirea clasei politice prin binefacerile uninominalului. Care ar fi trebuit să aducă pe băncile Parlamentului individualităţi, conştiinţe, oameni dedicaţi în primul rând propriului electorat şi abia mai apoi partidului. În realitate, constatăm că pentru apostolii acestei teze contează numai funcţionarea, chiar şi frauduloasă, a maşinii de vot.
Traian Băsescu a reluat, de altfel, recent, tema uninominalului. Şi-a reafirmat dorinţa de a revizui sistemul electoral, astfel încât câştigătorul să fie desemnat direct, ca la primărie, fără redistribuiri bazate pe principiul proporţionalităţii. Într-un moment în care PDL se prăbuşeşte în sondaje, iniţiativa pare de-a dreptul sinucigaşă. Un asemenea sistem îi avantajează clar pe primii doi clasaţi, iar democrat-liberalii au puţine şanse să se mai numere printre aceştia. Dar, vorba lui Stalin, nu contează cine şi cum votează, contează doar cine numără voturile. După cum tocmai ne-a demonstrat şi Roberta Anastase...