x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Români cobai în Franța pentru experimentele „doctorului-minune” 

Români cobai în Franța pentru experimentele „doctorului-minune” 

de Dan Constantin    |    27 Oct 2021   •   07:00
Români cobai în Franța pentru experimentele „doctorului-minune” 

O serie de anchete de presă demolează statuia unui „medic-minune” care ar fi descoperit efectul miraculos al medicamentului ce stopa infecția devastatoare cu COVID-19. Cazul lui Didier Raoult, doctorul din Marsilia, transformat anul trecut în simbolul luptei cu un sistemul medical anchilozat, care nu accepta tratamente simple, puțin costisitoare, dar eficiente în lupta cu pandemia, a făcut vâlvă și în România. Prescrierea hidroxiclorochinei, medicamentul esențial din rețeta anti-COVID a lui Raoult, a depășit nivelul unui subiect de dezbatere televizată, după ce lideri de opinie, susținători ai includerii rapide în terapie a metodei „savantului francez blocat de opulenta industrie farma și de mafia OMS”, cereau cu vehemență din studiourile TV modificări ale protocoalelor medicale. Raoult și-a consolidat poziția, contestată de somități ale lumii medicale, fiind protejat de politicieni de rang înalt, inclusiv de președintele Macron, care l-a vizitat în clinica din Marsilia pe care o conducea. După descoperirea vaccinului anti-COVID și generalizarea unor linii de tratament verificate, rețeta-minune a căzut în uitare. Nu însă și „minunile” lui Raoult, pe care le reclamau avertizorii privind neregulile grave din clinica spitalului universitar din Marsilia. Ziariștii relevă goana după glorie falsă susținută de un fanatism al oamenilor rătăciți, de lideri politici pripiți, fără cunoștințe științifice, acaparați de teoriile conspiraționiste difuzate chiar de cadre medicale. Ineficiența hidroxiclorochinei este acum dovedită de comunitatea medicală, dar  metoda de tratament a celui prezentat ca un geniu neînțeles se consideră că ar fi fost profund dăunătoare pacienților. În Brazilia, comisia de anchetă parlamentară recomandă inculparea președintelui Bolsonaro pentru că acesta a recomandat și a impus folosirea necondiționată a rețetei Raoult chiar și după ce autoritățile științifice și foruri medicale au demonstrat ineficacitatea tratamentului respectiv, propagarea de știri false contribuind astfel la uciderea multor oameni.

Ediția din 24 octombrie a ziarul Liberation prezintă hățișul de interese politice dirijate de la nivel guvernamental care l-au propulsat pe dr. Raoult în postura de „savant neînțeles” și au blocat investigarea cazurilor de malpraxis din clinică. După pensionarea recentă a lui Raoult, medicii din clinică, eliberați de teroarea șefului, au spart omerta. Unul dintre medicii citați de Liberation arată că picătura care a umplut paharul revoltei acumulate în clinică este legat de cazul a doi pacienți români. Medicul relatează că i-a fost peste puteri să mai accepte situația când a văzut „doi pacienți ajunși de urgență în sala de operație pentru complicații la rinichi care ar fi putut fi evitate. Sunt români și nu vor depune niciodată plângere. Ei nici nu știu măcar că au fost folosiți pentru proceduri interzise. Sunt obosit să văd că acel ce pune în pericol pacienții este prezentat opiniei publice ca un salvator”.

Am prezentat acest subiect cu speranța că românii, deveniți cobai în experimente care le-a agravat starea de sănătate, vor fi totuși protejați de cineva. La Marsilia funcționează un consulat al României. Consul general este doamna Iulia Buje. Pe site-ul instituției diplomatice este menționat un număr de telefon la care pot apela românii aflați în situații dificile în zona de competență a consulatului. Credem că MAE s-ar putea autosesiza în cazul prezentat de Liberation.

×