x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Romania digitala

Romania digitala

14 Apr 2005   •   00:00
DACA UN CANDIDAT la Presedintie, la Primarie sau la Parlament ar cuteza, acasa la el, sa le bage ma-sii sau lu tac-su aratatorul in ochi, asa cum il impunge din afise pe alegator, s-ar alege cu o pereche de palme. "Cum indraznesti, ma, neispravitule, sa m-arati cu degetul, pe mine, care te-am facut?!" In perioadele de rut propagandistic, candidatii, fie ca-s neamuri proaste, fie oameni scoliti si bine educati, se simt dintr-o data obligati sa ni se adreseze exagerat cu mainile, ca surdo-mutii, sau ca imparatii romani, cand hotarau in arena cu un deget soarta invinsilor. Imagistica electorala il pune pana si pe molau sa joace rolul energicului. Uite-l, bre, ca tocmai si-a suflecat manecile camasii pentru o treaba de gospodar. Acusi il vezi ca taie lemne si da de mancare la porci! Primarul care-si leapada haina si pune osul la treaba e prost administrator. Inseamna ca nu s-a priceput sa se faca ascultat de angajatii lui. Noi il platim sa gandeasca, sa fie destept in rostul sau, si el trage spre munci necalificate!

IN SPATELE BLOCULUI, e un maidan cu tot felul de constructii de mantuiala, la zidurile carora se opresc sa urineze barbati de toata mana, betivani, dar si oameni care altfel, cand circula prin fata blocului, se tin de onorabili. Maidanul se gaseste sub privirile a zeci de locatari, fiindca toate cladirile care-l inconjoara sunt inalte, cu multe etaje. Problema insa nu-i ca atatia oraseni gasesc normal sa urineze in vazul lumii, ci ca parasesc zidul si abia pe urma, din mers, se incheie la pantaloni. Unii se tot incheie pana ies la bulevard, in fata blocului, unde redevin onorabili.

MAI MULTE VEDERI din centrul Capitalei, reproduse intr-un calendar, infatiseaza un Bucuresti de vis, curat, un Bucuresti elvetian, prin care pare sa nu fi calcat niciodata cersetorii si pegra urbana. Autorul fotografiilor ma lamureste c-au fost foarte atent curatate digital de caini vagabonzi si de oameni rau imbracati cu un program de computer. Digital, poti sa faci din imaginea unei gropi de gunoi un peisaj din rai. De unde si solutia: strainilor care ne viziteaza sa li amelioreze privirea cu niste ochelari digitalizati. Primarii sa puna la punct un program corector si chiar Romania sa comporte un regim de privire digitalizata, cu un supliment regional de muzici si parfumuri.

"DE DATA ASTA, CU CE NE DELECTATI?", il intreaba medicul ortoped pe pacientul sau favorit, care face el ce face si la cateva luni o data isi rupe niste oase. "Am cazut de pe scara, mi-am rupt o mana", spune pacientul, scuzandu-se ca nu si-a fracturat si un picior si ca-si dezamageste doctorul. "Ce culegeai - staruie ortopedul - , cirese sau visine?". "Cirese", zice fracturatul sincer suparat, trist ca n-a cazut culegand visine. "Frumoasa treaba", zice medicul, iar pacientul zambeste stramb, sufocat de durere. Il lauda si pe el cineva.

×
Subiecte în articol: editorial