x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale România e stabilă: Nu mai mişcă nimic!

România e stabilă: Nu mai mişcă nimic!

de Ionuț Bălan    |    23 Mai 2012   •   13:15

Consumul e in crestere. Ba chiar se majoreaza exploziv daca ne luam dupa ziarele de specialitate: Romanii au cheltuit 2,5 miliarde de euro pe medicamente in 2011, iar in 2012 ar putea da cu 10% mai mult. Si un lucru la fel de imbucurator este acela ca PIB-ul e alimentat cu marfuri Made in Romania, nu din import. Adica, dupa cum conduce Dacia in topul inmatricularilor de masini noi, la fel se intampla cu Algocalminul in clasamentul celor mai vandute medicamente dupa volum: 11 milioane.

Singura problema ar fi aceea ca pe cresterea economica obtinuta in acest fel nu se poate pune si eticheta de 'sanatoasa', fiindca in clasamentul celor mai mari vanzari dupa valoare se gasesc medicamente pentru afectiuni respiratorii, cancer si hepatita.

Ceea ce nu se poate nega insa este ca economia romaneasca recupereaza. In 2007, agentiile de stiri si ziarele scriau ca piata romaneasca a medicamentelor fara prescriptie ocupa locul patru mondial dupa rata de crestere. In 2008, segmentului medicamentelor pentru afectiuni cardiovasculare devenea cel mai competitiv dintre toate. Iar in 2009 recesiunea relansa piata antidepresivelor.

In 2011, consumul de medicamente pe cap de locuitor s-a dublat fata de 2005, ceea ce inseamna ca decalajul fata de Europa s-a micsorat semnificativ. Romanii contribuie mai ales cu inima la relansarea economiei, dar incep sa se produca mutatii importante in structura productiei si vanzarilor. Daca ne uitam pe strazile Bucurestiului, dar si ale altor orase mari, observam ca locul multitudinii de farmacii este luat incet-incet de companiile de pompe funebre.

Bineinteles ca si ele recurg la o publicitate agresiva. De pilda, cel care achizitioneaza un voucher de 40 de lei, beneficiaza de o reducere de 25%, putand fi inmormantat precum vedetele - Ion Dolanescu, Catalin Haldan, Gheorghe Dinica, Corneliu Coposu, Lia Manoliu, Dem Radulescu, Nicolae Dobrin, Ion Ratiu, Victor Surdu – numai cu talonul de pensie. E fix modelul cu voucherul de cumparaturi de la hipermarket, care directioneaza consumul. Ce nu stiu eu totusi este daca la trei sicrie al patrulea e gratuit. Pana a fi preluat si acest reper de marketing, e bine sa ai un slogan puternic: Vrei nu vrei, tot la noi ajungi!

Dar cel mai important este ca economia creste, in special PIB/locuitor, alimentat de sporul natural negativ de peste 5.000 de persoane lunar. Cand alaturi de crestere economica avem si dezinflatie, adica o inflatie care a ajuns la niveluri minime istorice (2,4%) se poate vorbi de stabilitate.

Iar modelul romanesc, menit sa serveasca la implementarea macrostabilitatii mondiale, pare inspirat dintr-un postulat al lui John Maynard Keynes, parafrazat de Ion Iliescu la o conferinta a BNR din 2002: 'Organismul cel mai stabilizat, pentru totdeauna, forever, este organismul mort'.

×