x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale România nu-şi mai poate permite luxul de a ţine instituţia „om”!

România nu-şi mai poate permite luxul de a ţine instituţia „om”!

de Ştefan Mitroi    |    25 Ian 2011   •   18:02

După ce nu şi-a mai putut permite luxul de a ţine instituţia şcoală, aflăm, chiar din gura şefului Poliţiei, că România se pregăteşte să nu-şi mai permită luxul de a ţine posturile comunale de poliţie. Pe bună dreptate, zicem noi. Prea începuseră să fie în cădere liberă violurile şi furturile de tot felul în mediul rural. Bă­trânii, consecinţă a încăpăţânării de a nu fi vrut să rămână tineri toată via­ţa, dublată de încăpăţânarea şi mai mare de a asigura grosul populaţiei sa­te­lor, aceşti nesăbuiţi consumatori de medicamente compensate, devali­za­tori, prin ricoşeu, ai bugetului statu­lui, ca şi cum nu le ajungeau bolile cu care ne bat în permanenţă la cap, se plâng mai nou de prea multa sigu­ranţă în care trăiesc (cine-i pune? nu să trăiască în siguranţă, ci să trăiască pur şi simplu!). Spun că trec zile întregi, chiar săptămâni bune, în care se în­tâmplă ca nimeni să nu le prăduiască banii de înmormântare de sub pernă. De aici şi numărul mare de înmormântări. Ia să nu fi avut ei parale, le mai dădea mâna să se ceară pe lumea cealaltă?! Făra nimic în portofel nu prea poţi porni într-acolo!

Vacile, ca să vorbim şi de po­pu­la­ţia minoritară a satelor, nu mai vor să producă lapte, în semn de protest faţă de lipsa de consideraţie cu care le tra­tea­ză hoţii. Taman când se în­vă­ţa­se­ră ­cu adrenalina şi cu apariţie pe prima pagină a tabloidelor! Ne­mai­bă­gân­du-le jefuitorii în seamă, nu le mai bagă de fapt nimeni!

Caii îşi rod îmbufnaţi zăbalele, pe motiv că tâlharii le-au întors spatele. Ei tot bat şaua, dar aceştia au virat-o cică spre politică. O fi mai profitabil fu­ratul acolo, dar nu se compară în ma­­terie de romantism cu nopţile în care dai iama într-o herghelie de iepşoare!

Curcile şi bibilicile nu mai ştiu ce să creadă! Abia ce prinseseră gustul aventurii, aşteptând cu emoţie şi in­teres să fie înşfăcate de nişte mâini di­ba­ce de pe culme. Aproape c-au ajuns să moară de plictiseală. De­cla­ra­ţia domnului chestor Popa a venit la momentul potrivit. Numele l-ar în­dreptăţi pe încă tânărul şef al Po­li­ţiei să ceară şi desfiinţarea instituţiei nu­mite biserică. Adevărul e că bise­ricile ţin satele româneşti în loc din drumul lor glorios spre dispariţie. Başca faptul că popii, şi ăia cu p mic, şi ăia cu p mare, ne costă cam mult. Caşcheta preoţească, unitatea de mă­su­ră a dragostei oamenilor faţă de Du­m­nezeu, s-a cam demodat, spre deosebire de anteriul poliţienesc, în bu­zunarele căruia legea se simte ocro­tită mai abitir decât puiul de cangur în marsupiul maică-sii.

Ar mai fi şi primăriile! Dacă stăm să ne gândim bine, Comuna din Paris a intrat în istorie fără să aibă primărie. De ce ar trebui să aibă comunele noas­tre? Zău că este mai rentabil fără!

Aşadar, cu şcolile s-a rezolvat, pos­turile comunale de poliţie sunt ca şi lichidate, bisericile şi primăriile stau în aşteptare. A mai rămas oare ceva? A, da! Instituţia cea mai costisitoare. Ptiu drace, cât p-aci să uităm! Ro­mânia nu-şi mai poate permite luxul de a ţine instituţia „om”. E mu­sai s-o desfiinţeze! Să-i ia piuitul cât mai urgent! Dacă vrea, bineînţeles, aşa cum vrea comandantul suprem al domnului Popa, să se încheie până la alegerile viitoare reforma.

×
Subiecte în articol: editorial