x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale România olografă

România olografă

de Ionuț Bălan    |    26 Iul 2019   •   08:00
România olografă

Cum ne dăm seama că suntem primitivi? Din prima. După abundența cererilor cu subsemnatul scrise cu pixul pe hârtie, care după ce sunt verificate dacă-s corect scrijelite li se aplică o ștampilă, pentru conformitate.

Iar cel mai bine se observă că suntem o țară din lumea a treia ce a pătruns fraudulos în Uniunea Europeană atunci când e necesară obținerea unui act personal sau a unuia pentru mașina pe care o conduci. În acel moment dai piept cu o autoritate centrală, locală ori cu Poșta, tot a statului.

Sigur că uneori în fața funcționarului mai apare câte un calculator, însă birocratul doar se uită un pic în el și continuă să scrie tot de mână.

Ca să fim mai specifici, luând un exemplu la întâmplare, uitați-vă ce se întâmplă cu cartea de identitate. În momentul de față, e un plastic banal. Un card bancar conține mai multe elemente de securitate și pe baza lui te poți și identifica la bancomat sau POS, deoarece conține datele personale. Se vede treaba că se poate lăsa lejer evidența populației pe mâna băncilor. Astfel s-ar putea plăti cu cardul inclusiv taxele percepute de stat, care acum se achită numai cu cash.

Să gândim totuși pozitiv, din 2021 România ar trebui să se alinieze la standardele europene și cu cărțile de identitate. Ele vor conține un cip. Ce va opri autoritățile ca în acesta să se înglobeze și permisul de conducere, asigurarea RCA și rovigneta? Atunci când polițistul te oprește, ia plasticul cu cip și îl scanează. Și oare ar fi prea greu ca acest cip să conțină și un portofel electronic cu care să se plătească utilitățile și transportul public, precum cel cu autobuzul sau metroul? Iată cum buletinul de identitate poate să se “răzbune” pe cardul bancar, cel care poate include în prezent și funcția de portofel.

Cele spuse până acum par a ține de SF, dar în Suedia există așa ceva și plățile cash sunt aproape inexistente. O variantă mai performantă ar fi cu ajutorul telefonului mobil, ca în Japonia. Aceasta din urmă nu e însă o țară europeană și noi am putea să ne rezumăm la implementarea unui card de identitate inteligent și la bazele de date aferente, cu ajutorul finanțărilor comunitare.

Altfel vom rămâne primitivii Europei, locul unde se scrie cel mai mult de mână și acela cu cele mai multe treceri de cale ferată unde stau mașinile la barieră, inclusiv în zonele semicentrale ale Capitalei. 

 

×